A túlsúlyosság és az agyi katasztrófa

A kövér emberek ritkábban halnak meg egy szélütés után

A kövér vagy túlsúlyos emberek kisebb valószínűséggel halnak meg az agyi katasztrófát, stroke-ot követő öt évben, mint normális súlyú sorstársaik - mutatták ki dán kutatók.

2008.03.19 08:09MTI

A normális súlyú sorstársaikkal összehasonlítva a túlsúlyos, kövér vagy szélsőségesen kövér emberek 27, 16 és 16 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg a szélütés után vizsgált öt év során. Ezzel szemben a sovány emberek 63 százalékkal nagyobb valószínűséggel hunytak el a stroke után.

A dán szakemberek csaknem 22 ezer, szélütést szenvedett páciens adatait elemezték. Kövérség esetén - a szakemberek szerint - azért lehet kisebb a betegségek kockázata, mert más tényezők is közrejátszanak. A túlsúlyos, de egyébként egészséges emberek életminősége ugyanolyan jó lehet - vagy stroke után talán jobb is -, mint karcsú társaiké - összegezték eredményeiket a dánok.

A kutatásról a Neuroepidemilogy szakfolyóirat internetes kiadásában jelent meg tanulmány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.