Súlyosan károsodhat a magzat

Vegyszerekkel telítettek a terhes nők

Jóformán minden állapotos amerikai nő szervezetében halmozottan találhatók vegyszerek - olyanok, amelyeket vagy már a '70-es években betiltottak, vagy jelenleg háztartási termékek - teflonedények, feldolgozott élelmiszerek és szépségápolási cikkek - előállítása során alkalmaznak.

2011.01.15 13:33ma.hu

A Kaliforniai Egyetem kutatása a legelső, amely sorra vette azokat a kemikáliákat, amelyek a terhes nőket veszélyeztetik. Több mint 160 vegyi anyag adatait elemezve a kutatók bifenileket (PCB), szervesklór peszticideket (OCP), perfluorozott vegyületcsoportokat (PFC), fenolokat, polibrómozott difenil-étereket (PBDE), ftalátokat, policiklikus aromás szénhidrogéneket (PAH) és perklorátokat mutattak ki a terhes nők 99-100 százalékában.

A kutatási alanyokban beazonosított PDBE-ket – égésgátló segédanyag – az USA számos tagállamában már betiltották, kétféle PBDE pedig az Európai Unió országaiban is tiltólistára került, míg a diklór-difenil-triklóretán felhasználását Magyarországon az 1960-as évek végén, az USA-ban 1972-ben tiltották be.

A terhes nők 96 százalékában találtak biszfenol-A-t (BPA), ez a műanyagipari alapanyag – mely keménységet és anyagtisztaságot eredményez – megtalálható az epoxi-gyantában is, melyet konzervek belsejének és a befőttes üvegek fedelének bevonására használnak, hogy megelőzzék a rozsdásodást és a bennük tárolt élelmiszerek szennyeződését.

BPA borítja uyancsak az üdítős fémdobozokat belülről, de az ivóvíztározókat és a fémből készült bortartályokat is. A születés előtti BPA kitettség kapcsolatba hozható egészségkárosodási következményekkel, hatással van ugyanis az agy fejlődésére és növeli az esélyt a rákhajlamra az életkor előrehaladtával – állítják a kutatók.

Nem tudják, mennyire veszélyes

Az UCSF kutatása azonban a halmozottság ellenére sem vizsgálta azt, hogy milyen egészségügyi következményeket eredményez ezen vegyi anyagok jelenléte a terhes nők szervezetében.

Tracey Woodruff, az egyetem szakembere szerint számos kemikália azonos koncentrációban található meg az állapotos nők testében, így ez kapcsolatba hozható más, gyerekekkel kapcsolatban végzett tanulmányokban kimutatott káros következményekkel. Nem beszélve arról, hogy a többszörös kitettség sokkal inkább növeli az egészségkárosodás esélyét, mint ha csak egyetlen vegyi anyagról lenne szó.

Károsodhat a magzat a rengeteg kemikáliától

A magzati fejlődés alatt a magzatot érő vegyszerek mindenesetre káros hatásúak, koraszüléshez, születési rendellenességekhez, gyermekkori megbetegedésekhez, beteges felnőttkorhoz és korai elhalálozáshoz vezethetnek. Ráadásul, a kémiai anyagok könnyen átjutnak a méhlepényen, így hamar a magzat szervezetébe jutnak.

A vizsgálatok szerint az anya vizeletében és vérsavójában talált kemikáliák ugyanúgy jelen voltak a magzatvízben, a köldökzsinór vérében és a magzatszurokban egyaránt.

Természetesen, további vizsgálatok szükségesek, hogy melyek a fő források, amik ilyen mértékű felhalmozódást eredményeznek a szervezetekben, és ezek ténylegesen milyen egészségügyi következményekkel járnak. Ugyanis az FDA adatai alapján csak az USA-ban több mint háromezer vegyületet és több mint tízezer összetevőt használnak élelmiszer-adalékanyagként, illetve kozmetikumok előállításához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.