Koleszterinbomba és vitaminhiány

Már 1-3 éves korban elrontjuk!

Magyarországon minden második felnőttnek magas a koleszterin szintje. Megdöbbentő adat, hogy az 1-3 éves magyar gyermekek fele a rossz "felnőtt étrend" miatt a maximálisan ajánlott felső határértéknél is több koleszterint fogyaszt

2010.12.13 08:00gyermekorvostarsasag.hu

A szülők számos táplálási hibát vétenek a fejlődés szempontjából kritikus második és harmadik életévben.

Pedig a kisgyermek nem ehetné mindig ugyanazt, mint a felnőttek, okosan összeállított „gyerek étrendre” volna szüksége. A korosztály táplálásának nagy hiányossága, hogy a gyermekek közel fele nem kap eleget a védekezőképesség fenntartásához és a vas felszívódásához szükséges C-vitaminból. Megoldást jelentene a kicsik számára kifejlesztett koleszterinszegény, de vitamindús élelmiszerek fogyasztása is.

A több mint 2000 gyermekorvost tömörítő Magyar Gyermekorvosok Társaságának reprezentatív felméréséből kiderült, hogy a magyar lakosság köztudottan rossz táplálkozási szokásai már 1-3 éves korban tetten érhetőek.

A szülők számos táplálási hibát vétenek a fejlődés szempontjából kritikus második és harmadik életévben, ez pedig visszafordíthatatlan egészségügyi következményekkel járhat.

A szakemberek szerint a kisgyermek nem kis felnőtt, a fejlődő szervezetnek sajátos igényei vannak, ezért nem eheti mindig ugyanazt, amit a felnőttek.

Gondosan összeállított „gyerek étrendre” lenne a megoldás, amelyben szükség esetén helyet kapnának a korosztály számára kifejlesztett élelmiszerek

Sok a koleszterin és a hús

Magyarországon minden második felnőttnek magas a koleszterin szintje, ez a szív- és érrendszeri megbetegedések leggyakoribb kiváltó tényezője. A koleszterin egy zsírfajta, amely majdnem minden állati eredetű élelmiszerben megtalálható.

A szakértők régóta hangsúlyozzák, hogy oda kell figyelni a táplálékkal felvett koleszterin mennyiségére, hiszen a máj maga is termel koleszterint. Megdöbbentő adat, hogy az 1-3 éves magyar gyermekek 50 százaléka a rossz „felnőtt étrend” miatt a kritikus felső határértéknél is több koleszterint fogyaszt, így a későbbi magas szintet már ebben a korban megalapozzuk.

A zsírosabb húsok, a sovány helyett a zsírban gazdagabb felvágottak, húskészítmények, valamint a magas zsírtartalmú tejek és tejtermékek a koleszterin-bevitel fő forrásai a gyermekeknél is.

A felmérés szerint a kicsik átlagosan 80 százalékkal több húst és háromszor annyi húskészítményt (pl.: virsli) kapnak, mint amennyi ajánlatos volna.

Kevés a C-vitamin, nem eszik a zöldséget

A korosztály táplálásának nagy hiányossága, hogy a gyermekek közel fele (44%) nem kap eleget a védekezőképesség fenntartásához és a vas felszívódásához szükséges C-vitaminból, egynegyedük (24%) pedig már kórosan keveset fogyaszt.

A C-vitamin köztudottan immunerősítő, ezért az őszi-téli időszakban fokozottan figyelni kell a vitaminban dús táplálkozásra. Ráadásul az agy fejlődésében kritikus szerepet játszó vas felszívódását is ez az anyag segíti.

Vitaminforrásként a szülők elegendő mennyiségű gyümölccsel kínálják a kicsiket, ugyanakkor a csemeték körében a zöldségfélék (különösen nyers formában) nem igazán népszerűek, átlagosan kb. 15 százalékkal fogyasztanak kevesebbet az ajánlottnál.

Gyerek étrend”, tejalapú gyerekital

A szakemberek azt javasolják, hogy kampány-szerű vitaminadagolások, étrend-kiegészítők helyett törekedjünk C-vitaminban gazdag élelmiszerekkel folyamatosan fedezni a kicsi szükségleteit.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy ebben a korban a kisgyermekek többsége válogatós, így a szülőknek nagy kihívást jelent az egészséges táplálás. Mégis azt kérjük, ne a baba, hanem a mama diktáljon” – mondta el Dr. Szabó László, a Társaság elnöke.

Rengeteg zöldség és gyümölcs, valamint a kíméletes konyhatechnológiai eljárásokkal készült ételek (gőzölés, párolás, rövid ideig tartó főzés) jelentenék a megoldást. A szülőknek gyakorta trükkökhöz kell folyamodniuk azért, hogy a kicsi megegye a zöldségeket és így hozzájusson a szükséges vitaminokhoz.

Az édesanyák számára segítség lehet az 1-3 éves korosztály számára kifejlesztett élelmiszerek fogyasztása, mivel ezek ízvilágát a kicsik általában kedvelik.

A bolti- és házitej kiváltására alkalmas tejalapú Junior gyerekitalok jó megoldást jelentenek a vitaminok pótlására. Mivel ezeket az italokat a korosztály igényeinek megfelelően fejlesztették ki, összetételük optimális, így megtalálható bennük az összes fontos vitamin.

Jóval több C-vitamin van bennük, mint a tehéntejben, emellett koleszterinnel sem terhelik a szervezetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.