Héjának gyulladást csökkentő hatása lehet

Ekcéma és gyulladások ellen: feketerizs?

Egy új tanulmány rámutatott, hogy a feketerizs héjának gyulladást csökkentő hatása lehet.

2010.12.08 19:00drinfo.hu

A kutatást Mendel Friedman, a Kaliforniai Mezőgazdasági Kutatóközpont munkatársa vezette.

A vizsgálatok eredménye az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) díjnyertes „Globális kihívások/ kémiai megoldások” című podcast-sorozatának központi témája lett. Már a korábbi kutatások eredményei is azt igazolták, hogy a feketerizs fogyasztása jó hatással van az ember egészségi állapotára.

A feketerizs héját a barnarizs feldolgozása során távolítják el a rizsszemekről, hogy végül előállítsák a jól ismert fehérrizst.

A sejttenyésztésen alapuló kísérletek megmutatták, hogy a feketerizs héja csökkenti a gyulladásokat okozó hisztamin termelődését.

A laboratóriumi egereken végzett kutatások azt mutatják, hogy a 10% feketerizst tartalmazó étrend nagymértékben csökkenti az ekcémás bőrirritációt és gyulladásokat.

A kutatásról szóló teljes beszámoló az Amerikai Kémiai Társaság Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratában jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.