Sokkal kevesebb időt töltenek a munkahelyükön

Már nem munkamániások a japánok

Úgy tűnik, már nem a "munkamániás" a legtalálóbb kifejezés a japán üzletemberekre.

2010.12.01 12:00medipress.hu

Egy új felmérés szerint kevesebb időt töltenek a japán férfiak a munkahelyükön, mint régen, szabadidejükben pedig inkább interneteznek vagy tévét néznek ahelyett, hogy a kollegáikkal iszogatnának.

Manapság egy átlagos japán munkavállaló 8 órát és 39 percet dolgozik, nagyjából egy órával kevesebbet, mint tíz évvel ezelőtt – derül ki a Jiji Press nevű újság kutatásából, amelyet négyszáz, húsz és ötven év közötti férfi bevonásával végeztek

Ugyanezek a férfiak szabadidejükben hetente átlagosan 7 órát és 59 percet töltenek az interneten levelezéssel vagy egyszerű böngészéssel. 2000-ben még a televízió foglalta le őket majdnem ugyanilyen mértékben – akkor 7 órát és 52 percet töltöttek tévénézéssel, ami így a legkedveltebb szabadidős tevékenységnek bizonyult.

A legnagyobb változás a társas kapcsolatokban mérhető fel. 1990-ben a japán férfiak hetente majdnem nyolc órát töltöttek kávézókban és bárokban a barátaik és a kollegáik társaságában.

Az erre fordított idő az elmúlt húsz évben mindössze alig két és fél órára csökkent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.