Veszélyesek Bisphenol-A-t tartalmazók

Egészségkárosító tápszereket találhatunk a polcokon

Az Európai Unió egészségügyi megbízottja betoltatná a Bisphenol-A-t tartalmazó tápszereket, mivel a felmérések szerint, káros hatással lehetnek a csecsemőkre.

2010.11.30 09:00napidoktor.hu

Európában valószínűleg hamarosan betiltják a Bisphenol-A-t tartalmazó csecsemőtápszereket, mivel károsak lehetnek az egészségre, jelentette be az Európai Bizottság.

Az Európai Unió egészségügyi megbízottja, John Dalli szeretné, ha a tápszereket kivonnák a forgalomból a 27 országot felölelő blokkból, mivel bizonytalan a hatásuk a kisbabák szervezetére - nyilatkozta szóvivője, Frederic Vincent. Csak két EU-s ország, Franciaország és Dánia tiltotta be eddig a Bisphenol-A-t tartalmazó tápszereket.

A dán hatóságok kiterjesztették a rendeletet a 3 éven aluliaknak szánt összes élelmiszer-készítményre is. Ausztrália, Kanada és az USA néhány állama is betiltaná az érintett tápszereket. A gyártók tiltakozása ellenére, Kanada októberben elsőként nyilvánította a Bisphenol-A-t mérgező anyagnak.

Egészségkárosító tápszereket találhatunk a polcokon Dalli találkozott az iparág képviselőivel, a javaslat kidolgozásával kapcsolatban. A törvényjavaslatot 2011 első negyedévében szándékozik előterjeszteni.

Az Európa Parlament júniusban javasolta a Bisphenol-A-t tartalmazó csecsmőtápszerek gyártásának és forgalmazásának tilalmát.

Dalli döntése a törvényjavaslatról azután született, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szeptemberben szakértőkkel véleményeztette a vegyületet.

A jelentés megerősítette, hogy a Bisphenol-A kis mennyiségben nem jelent veszélyt, de arra is rámutatott, hogy az új tanulmányban akadnak bizonytalan területek is, nyilatkozta Dalli.

"Nem zárható ki teljesen, hogy hatással van a fejlődésre, immunreakciókat válthat ki és rákkeltő is lehet." - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.