Háromszor volt nagyobb a szíve

Meghalt a harbini hentes, aki 18 évig élt más szívével

Ötvenkét esztendős korában a hétvégén meghalt az a kínai férfi, aki a legtovább élt átültetett szívvel az országban - közölték az északkelet-kínai Hejlungcsiang (Heilongjiag) tartomány székhelyének egyetemi kórházában vasárnap.

2010.11.21 16:36MTI

Jang Jü-minnél (Yang Yumin) több mint 18 év után több szervet érintő működési elégtelenséget idézett elő a krónikus kilökődés (rejekció) és a kilökődés-elleni gyógyszerek mellékhatása - mondta Csang Pin (Zhang Bin) a kórház igazgatója.

Jangot legutóbb köszvénnyel, majd veseproblémákkal kezelték, de állapota egyre romlott, működési zavarok léptek fel a tüdőnél és a májnál. A tartomány legjobb szakértőinek életmentő erőfeszítései ellenére nem tudták a beteg életét megmenteni.

Az egykori harbini hentes 1991-ben került súlyos szívbetegséggel kórházba, szíve háromszor volt nagyobb a normálisnál és állandóan fennállt nála a szívleállás veszélye.

A szívátültetésre a következő év áprilisában került sor, a donor egy 23 éves férfi volt, akinél beállt az agyhalál. Jang akkor talpra állt, megnősült és gyermeke is született. Feleségével együtt a kórházi élelmezésben volt üzletük. Lányuk most 17 éves.


"Jang a kínai egészségügy történelmének fontos szereplője: általa sok értékes tapasztalathoz jutottunk, miközben egy még továbbra is hosszantartó kutatásra méltó terület maradt itt a számunkra" - hangoztatta a Csang Pin kórházigazgató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.