A GI diéta és a South Beach Diéta

Divatos diéták- ismerd meg őket!

A GI-érték meghatározásával tulajdonképpen rangsoroljuk a szénhidrátokat - a vér glükózszintjére gyakorolt hatásuk alapján-, és így megkülönböztetünk gyors és lassú lebontású változatokat.

2010.11.15 11:00ma.hu

A szénhidrát glükózzá bontás sebességét a GI mérőszámmal jellemezzük, és egy 100-as listán helyezzük el.

A diéta alkalmazásánál tisztában kell lennünk az adott élelmiszerek glikémiás indexével. Nehéz eldönteni, hogy mely élelmiszereket fogyaszthatjuk és melyeket kell elkerülni.

A magas glikémiás indexű (GI) ételek, mint például a fehér kenyér, gyorsabban emelik fel vércukorszintet, mint az alacsony GI élelmiszerek, például a bab vagy zöldség.

Az alacsony glikémiás étrend, az alacsony GI étel segít stabilizálni vércukorszintet és közvetve segíti a fogyást, csökkenti az inzulin termelés hullámzását. Biztos érezted már, hogy vannak élelmiszerek ami után nagyon hamar éhes leszel, és vannak olyanok, hogy telítettnek érezed magad és kevésbé vagy éhes.

Néhány tanulmány kimutatta a diéta hatékonyságát, vannak olyan tanulmányok, melyek vegyes eredményt mutatnak. Ennek ellenére sok ember fogyott a GI diéta alkalmazásával, és az egészségi állapota is javult.

Hogyan válasszuk ki az alacsony glikémiás indexű élelmiszereket?

A legegyszerűbb mód ha táblázatot használunk. 

A témával foglalkozó könyvekben megtalálhatjuk ezeket a táblázatokat.

Általában, egy élelmiszer akkor tekinthető alacsony GI, ha a mért vércukor index 55 vagy annál kevesebb. Egy közepes GI élelmiszer 56-69 között van, míg a magas GI érték 70 vagy annál nagyobb.

Tudomásul kell vennünk azt is, hogy az adott élelmiszer GI indexe eltérhet a táblázatban megadott értéktől, függ a feldolgozástól, kész étel vagy pl. csak előfőzött rizs. A legjobb glikémiás indexűek a zöldségek. A magas rost tartalmú zöldségeknek jórészt alacsony a glikémiás indexe. Csak néhány zöldségnek magas a GI indexe.

Ezek közé tartozik a burgonya, a kukorica, a sárgarépa. A legtöbb gyümölcsnek is alacsony-közepes GI értéke, kivéve a görögdinnye, amelynek a GI értéke a 70-es.

“Semmi sem tökéletes..” mondja a róka a Kis Herceg -ben. Előfordul, hogy egy élelmiszernek alacsony a GI indexe, de nem egészséges. (pl. jégkrém)

A lényeg, ha fogyni szeretnénk, olyan élelmiszereket fogyasszunk, melyek alacsonyan tartják az inzulinszintünket!

Annak ajánlott aki tartósan akar fogyni és szereti a rendszerességet. Hosszú távon folytatható, nem igazán családbarát és egy átlagos költségű diéta.

South Beach Diéta

A South Beach diéta alapját a fehérjék, a zöldségek és az olajos magvak jelentik. A három szakaszból álló program első részében korlátozzuk a "jó" szénhidrátok fogyasztását, majd később fokozatosan visszavezetjük őket az étrendbe.

Fehérjeforrásként a halak, a csirke- és pulykahús, a sovány borjú-, sertés- és marhahús, valamint a joghurt és a zsírszegény sajtok szolgálnak.

A zsírt az olajos magvakból, olíva-, repce- és mogyoróolajból nyerjük. Megengedett a napi többszöri rágcsálás.

A menüadagokban a hangsúly a teljes kiőrlésű gabonából készített és az alacsony GI értékű ételekre esik. Az első szakasz 2 hete alatt sovány vörös és csirkehúst, tojást és tojáspótlót, halat és olívaolajat fogyasztunk. A szénhidrátot zöldségekből, salátákból, olajos magvakból és zsírszegény tejből vesszük fel.

A második szakaszban korlátozottan, de elkezdjük visszavezetni az étrendbe az alacsony GI-értékű ételeket. Ez a szakasz 2 hétig tart, illetve addig, amíg el nem érjük a kívánt súlyt.

Ha elszaladt velünk a ló, térjünk vissza az első szakaszhoz.

A harmadik szakasz maga az életmódváltás, amikor is már bizonyos szénhidrátokat és zsírokat nem fogyasztunk.

Annak ajánlott aki gyors kezdeti fogyást szeretne elérni, de a szénhidrátfüggők számára ez nagyon nehéz. A diéta folytatható a kívánt testsúly elérése után is, családbarát és átlagos a költsége

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.