Különböző alakzatokat látnak bele...

Mit látnak a gyerekek a felhőkben?

Egy brit tudós nemrég végzett kutatása megtalálta az okát annak, hogy a gyerekek miért látnak bele különböző alakzatokat a felhőkbe.

2010.11.11 13:00medipress.hu

A felnőttekre jellemző tárgyészlelés ugyanis csak 13 éves kor körül alakul ki.

Míg a felnőttek agya képes felfogni, hogy a fény felülről jön, miközben meg kell állapítaniuk egy árnyékolt alakzatról, hogy konvex vagy konkáv, addig a gyerekeknek tanulniuk kell ezt a képességet - derült ki a New Scientist cikkéből.

Jim Stone a Sheffieldi Egyetemről 4-10 éves gyerekeknek mutatott dombornyomású képeket, mint például négyzeteket és árnyékolt ábrákat, például lábnyomokat.

A 171 gyerek mindegyikének 10-10 képet mutattak, és meg kellett mondaniuk, hogy domború vagy homorú tárgyat látnak.

A "helyes" válasz azt feltételezte, hogy a tárgyat felülről világították meg.

A gyerekek teljesítménye az életkoruktól függött, évenként 0,43 ponttal nőtt.

Ha a más életkorú gyerekek is hasonló ütemben fejlődnek, Stone előrejelzései szerint a kicsik már 21 hónapos korukra tudják, hogy a fény felülről jön.

A vizuális észlelésnek ez a szempontja azonban csak 13 éves korra fejlődik ki teljes mértékben.

"A gyerekek tényleg máshogy látják a világot, mint a felnőttek, minthogy az érzékelésük sokkal ingatagabbnak tűnik." - mondta Stone. "Nem csoda, hogy folyton kutyát és medvét látnak a felhőkben."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.