Szigorúbb gépesített gyerekcsősz

Új szerkezet: a szülők folyton nyomon követhetik gyereküket

A Tsukubai Egyetemen egy új szerkezetet fejlesztettek ki, melynek segítségével a szülők akkor is nyomon követhetik, mit néznek a gyermekeik, ha éppen nem tartózkodnak otthon.

2010.11.09 16:00webbeteg.hu

A technológia olyan, már létező eszközökre épül, mint például a gyerekek helyzetét mutató szerkezet, de az új találmány már azt is megmutatja, mit lát éppen a gyerek, sőt, a pulzusát is méri.

Ha a gyerek szívverése felgyorsul, fényképet készít arról, amit éppen látnak, majd e-mailben figyelmezteti a szülőket. A jelszóval védett weboldal lehetővé teszi, hogy a szülők utána járjanak, mivel foglalatoskodott gyermekük, illetve megtekintsék a nap során készült fényképeket.

A készülékben van egy kamera, gyorsulásmérő giroszkóppal, GPS-vevő és digitális iránytű, illetve pulzusmérő.

„A szerkezet tartós, kibírja azt is, ha a gyerek leesik valahonnan és ütődés éri.” – idézte a New Scientist Seung-Hee Lee-t.

Hogy minimalizálják az elektromágneses sugárzást, a készülékek egy átlagos mobiltelefon által kibocsátott jelek századrészét használják csak.

Jelenleg a berendezés nagyjából 100 000 yenbe kerül (kb. 240 000 Ft), de olcsóbb érzékelőkkel fele áron is elő tudják majd állítani.

Lee szerint felhasználható demenciában szenvedő betegek gondozásához is. Sokan azonban úgy vélik, a találmány felborzolja majd a kedélyeket a világ más tájain, de lehet, hogy még Japánban is.

"A privát szféra itt nem sokat jelent. Az Egyesült Államokban vagy Európában sokkal több ellenállásba ütközne egy ilyen gyermek-megfigyelő szerkezet.” – mondta Kenji Kiyonaga, aki a tamai Japán Női Egyetemen gyermekbiztonsági kutatóként dolgozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.