Kampány a gyógyszerhamisítás ellen

Videó! Ne légy a saját gyilkosod!

A 35 éves Chad, nem lévén biztosítása, online vásárolt vérnyomáscsökkentő gyógyszert. A kézhez vett készítmény azonban az előírt hatóanyagot kétszeres dózisban tartalmazta.

2010.10.25 18:00hamisgyogyszer.hu

A hatóanyag túladagolása miatt Chad szívrohamban elhunyt.

„Ne légy a saját gyilkosod!” – ez a fő üzenete az Interpol által indított lakossági figyelemfelhívó, gyógyszerhamisítás elleni kampánynak. A videókban meggondolatlan vásárlók mesélnek döntésük okairól, de a drámai következményeket ők már nem mondhatják el…

Az októberben megtartott, a hamis gyógyszerek online terjesztőinek felderítésére irányuló nemzetközi hatósági ellenőrzési akció kiegészítéseként indított lakossági figyelemfelhívó kampányt az Interpol. A „Ne légy a saját gyilkosod!” üzenetet hangsúlyozó kampány a nemzetközi rendőri szerv 188 tagállama lakosainak figyelmét kívánja felhívni a hamis, és veszélyes forrásból származó gyógyszerek fogyasztásának veszélyeire.

A kampány keretében készült videók személyes üzenetekkel próbálják megfoghatóbbá tenni a gyógyszerhamisítás problémáját, és a hamis gyógyszerek beszedésének potenciálisan életveszélyes hatásait.

A videókban különböző nemű, korú és eltérő egészségügyi problémával küzdő személyek mondják el, miért döntöttek úgy, hogy különösebb utánajárás nélkül online vásárolnak gyógyszert.

A megszólalók között van, aki – egyébként spamnek minősülő – e-mailt kapott egy internetes gyógyszertártól, mások, maguk kerestek olcsó beszerzési lehetőséget.

Közös bennük, hogy egyikükben sem merült fel, hogy az életüket kockáztatják, de a hamisítványok fogyasztása eredményeként mindegyikük tartós egészségkárosodást szenvedett.

A 31 éves Cheryl hamis testsúlycsökkentő gyógyszert vásárolt, az eredeti termék árának negyedéért. Élete végéig cukorbeteg lett. A 63 éves Susan álmatlanságban szenvedett, a megvásárolt hamis altatóknak köszönhetően most májátültetésre vár.

Az 56 éves John nem mert orvoshoz fordulni potenciazavarával, de a megrendelt erekciónövelő tabletták diebétesz gyógyszerek hatóanyagát tartalmazták az eredeti összetevő helyett. A készítmény visszafordíthatatlan agykárosodást okozott.

John azóta is kómában fekszik. A 35 éves Chad, nem lévén biztosítása, online vásárolt vérnyomáscsökkentő gyógyszert. A kézhez vett készítmény azonban az előírt hatóanyagot kétszeres dózisban tartalmazta. A hatóanyag túladagolása miatt Chad szívrohamban elhunyt. A kampány az Operation Pangea III fedőnevű akciót egészíti ki, amely az online gyógyszerértékesítés három fő pillérére – az online tárhelyszolgáltatás, pénzügyi tranzakció és kiszállítás – helyezte a hangsúlyt.

Az összesen 45 ország részvételével lebonyolított ellenőrzési akció során a hatóságok mintegy egymillió darab hamis, illetve illegálisan terjesztett gyógyszert foglaltak le, amelyek összértéke eléri a 2,6 millió dollárt.

Az Interpol kampányvideói megtekinthetők a szervezet hivatalos Youtube csatornáján, illetve a hamisgyogyszer.hu portál videógyűjteményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.