Kedvező a hatásuk a vérnyomásra

Rágjon diót, ha kínozza a stressz!

A dióban és dióolajban gazdag étrend felkészítheti a szervezetet, hogy jobban birkózzon meg a stresszel - állítják Penn Állami Egyetem kutatócsoport.

2010.10.16 09:40medipress.hu

A Pennsylvaninai szakemberek azt kutatták, hogy a többszörösen telítetlen zsírokat tartalmazó ételek hogyan befolyásolják a vérnyomást nyugodt és stresszes állapotban.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a dióban és olajos magvakban található omega-3 zsírsavak, mint például az alfa-linolénsav, csökkenthetik az alacsony sűrűségű lipoproteint (LDL), azaz az úgynevezett rossz koleszterin szintet. Ezek az ételek a C-reaktív fehérje szintet és a gyulladás más jeleit is csökkenthetik.

"A stresszre túlságosan érzékenyen reagáló embereknél nagyobb a szívroham kialakulásának kockázata." - mondta el Sheila G. West professzor.

"Arra voltunk kíváncsiak, hogy a stressz által kiváltott szív és érrendszeri reakciókat tompítják-e a növényekből származó omega-3 zsírsavak."

A kutatók 22 egészséges, de emelkedett LDL koleszterines felnőttet tanulmányoztak. Minden ételt és rágcsálnivalót a 3 különböző diétás, egyenként 6 hetes ciklusban biztosították a résztvevők számára.

Az eredmények azt mutatták, hogy a diófélék mind a nyugalmi, mind pedig a stresszhelyzetben kedvező hatást gyakorolt a vérnyomásra.

A szakemberek úgy teremtettek stresszhelyzetet a résztvevők számára, hogy mezítelen lábbal hideg vízbe állították őket vagy nagy közönség előtt beszédet kellett tartaniuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.