Mégsem lassítja a szellemi hanyatlást

Memóriapanaszokra jó, Alzheimer-kórra nem az Omega-3

Nem lassította az omega-3 zsírsavat tartalmazó étrend-kiegészítő az Alzheimer-kórban szenvedő páciensek szellemi hanyatlását, egészséges emberek enyhe memóriapanaszaira azonban ígéretes - közölték amerikai kutatók vasárnap egy Bécsben megrendezett nemzetközi konferencia alkalmából.

2009.07.13 11:49MTI

A 18 hónapig tartó, állami támogatással végzett, mintegy négyszáz fős felmérésben egy omega-3 zsírsavat, az úgynevezett dokozahexaénsavat (DHA) szedték a résztvevők. A hatóanyag nem javított azok állapotán, akiknél már valamilyen mértékben kifejlődött a betegség. "A teszteredmények nem támasztják alá, hogy az Alzheimer-kóros pácienseknél rutinszerűen DHA-t kellene használni" - jelentette ki Joseph Quinn kutatásvezető, a portlandi Oregon Egyetem munkatársa.

Egy másik, hathónapos tanulmány azonban előnyösnek találta a DHA-kiegészítő szedését olyan egészséges embereknél, akiknek a memóriájával csak kisebb gondok adódtak: a hatóanyag segítette, hogy elméjük újra élesebb legyen. "A hatás körülbelül annyi, mintha valaki három évvel fiatalabb lenne" - mondta a szert gyártó cég kutatója. Mindkét tanulmányt az Alzheimer-kórról rendezett, Bécsben zajló nemzetközi konferencián ismertették a szerzők.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a világszerte 26 millió embert érintő, szellemi és fizikai leépüléssel járó, halálhoz vezető kór kezelését igen korai szakaszában kell elkezdeni ahhoz, hogy eredménnyel járjon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.