Egy egyszerű teszttel ki lehet mutatni

Az Alzheimer-kórhoz köthető gén korai változást okoz az agyban

Egy gén, amely növeli az Alzheimer-kór kockázatát, megváltoztathatja az agyi aktivitást az egyén teljes életében - közölték brit kutatók hétfőn.

2009.04.07 15:39MTI

Megállapították, hogy azoknak a fiatal felnőtteknek, akik az APOE4 jelű génváltozatot hordozzák, különleges az agyi aktivitásmintázata. Úgy vélik, hogy az új információ segítségével az Alzheimer kockázatának jobb, korai tesztjét dolgozhatják majd ki.

Az adott génváltozattal élő emberek agya - még akkor is, ha éppen semmit nem tettek - aktívabban működött, mint az APOE gén más változataival élők agya - számoltak be róla az Egyesült Államok tudományos akadémiájának folyóiratában (PNAS). Az emlékezetet igénybe vevő feladatok alatt az APOE4 hordozói agyának hippokampusza mutatott nagyobb aktivitást. A halántéklebeny csúcsában található agyi terület a hosszú távú emlékezetben és a navigálásban játszik szerepet, ez az első agyterület, melyet az Alzheimer-kór érint.

Lehetséges, hogy az agy egyszerűen "kifárasztja" magát néhány embernél - véli Christian Beckmann, a londoni Imperial College munkatársa, a kutatás résztvevője.

"Meglepődve tapasztaltuk, hogy még akkor is, amikor megkértük őket, hogy ne csináljanak semmit, az APOE4-et hordozó önkéntesek agyának memóriaterülete keményebben dolgozott, mint a többi önkéntesé" - állította Beckmann közleményében.

Nem minden APOE4-hordozónál fejlődik ki Alzheimer-kór, de a kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy a túlterhelés közrejátszik abban, hogy egyeseknél kialakul a betegség. Ez a génváltozat a népesség negyedénél található meg. Aki egy kópiát hordoz belőle, annak Alzheimer-kockázata négyszeres a más génváltozattal élőkhöz képest, azok az emberek pedig, akiknek mindkét példánya ilyen, tízszer nagyobb valószínűséggel vannak kitéve a betegségnek.

"Izgalmas első lépések ezek egy új távlat felé: egyszerű teszttel megállapítani, kinél fejlődik ki a későbbiekben Alzheimer-kór" - tudatta Clare Mackay, az Oxfordi Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője közleményében. A kutatók a vizsgálatokat funkcionális mágneses rezonancia eljárással (fMRI) végezték, amely a pillanatnyi agyi aktivitást jelző képalkotó eljárás. 36 önkéntes jelentkező vett részt a tanulmányban, életkoruk 20 és 35 év között volt. A résztvevő fiatal felnőttek fele hordozta az APOE4 génváltozatot legalább egy példányban.

A kutatók hangsúlyozták: az eredmények nem jelentik, hogy sorsszerűen Alzheimer-kór fog náluk kialakulni évtizedek múlva. Peter Nestor, a Cambridge-i Egyetem idegkutatója úgy véli, a vizsgálat eredménye valóban érdeklődésre tarthat számot, ám nem szabad azt túlbecsülni, azt feltételezve, hogy a fiatal, egészséges önkéntesek egy részénél máris elkezdődött a kór kifejlődése.

A tanulmányt végző és kívülálló kutatók egyaránt kiemelték, hogy további kutatások szükségesek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.