Két évvel élik túl a fehéreket

Tanulmány: a spanyolajkú amerikaiak élnek a legtovább

A spanyolajkú amerikaiak két évvel élik túl a fehéreket és több mint hét évvel a feketéket - tette közzé szerdán az illetékes amerikai hatóság első ilyen jellegű becslését.

2010.10.15 19:00MTI

A jelentés a "spanyol paradoxonnak" nevezett jelenség eddigi legerősebb bizonyítéka: magas várható élettartam egy olyan népesség körében, ahol nagy a szegények és iskolázatlanok aránya.

Az egyik vezető elmélet szerint a magyarázat abban rejlik, hogy az Egyesült Államokba bevándorló spanyolajkúak saját országaikban a legegészségesebbek közé tartoznak.

Egy 2006-ban született spanyolajkú várható élettartama 80 év és hét hónap a kormányzati kutatók becslése alapján.

Egy fehér amerikai várható élettartama körülbelül 78 év, egy feketéé csupán 73 év.

Az Egyesült Államok betegségek ellenőrzésével és megelőzésével foglalkozó központjának (CDC) kutatói egészen eddig nem számították ki külön csoportként a spanyolajkúak várható élettartamát, ez az első népcsoportonkénti bontásban készült számítás.

Az amerikai spanyolajkúak mintegy 40 százaléka nem az Egyesült Államokban született, hanem más országokban, ahonnan kivándoroltak.

Mostani hazájukban legtöbbször kemény fizikai munkát végeznek, ami jó állóképességet feltételez - találgatják az okokat a kutatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.