Miért veszélyes a vízhiány?

Kiszáradunk anélkül, hogy észrevennénk?

Mi egy vízelvonásban szenvedő társadalom vagyunk! Vannak köztünk olyanok, akiknél a probléma már ott kezdődik, hogy eleve a szükségesnél kevesebb mennyiségű folyadékot juttatnak be szervezetünkbe.

2010.10.04 13:00ma.hu

A legtöbb ember nem iszik túl keveset, hanem nem a megfelelőt.

A koncentrált tápanyagokat tartalmazó italok: a tej, a cukorral vagy sóval ízesített üdítőitalok, a rostos gyümölcslevek inkább ételnek számítanak, mivel a szervezetben a feldolgozásuk további vizet igényel és ezért növelik testünk vízszükségletét.

A kávé, a tea, az alkoholos italok valójában vízrablók, mivel vízhajtó hatásúak és így kivonják testünkből a folyadékot. Ilyenkor a megtévesztő az, hogy ezek az italok anélkül oltják a szomjunkat, hogy közben igazán pótolnák szervezetünk vízhiányát.

Kiszáradunk anélkül, hogy észrevennénk!

A legutóbbi kutatások szerint napi tiszta víz igényünket a következő képlet segítségével számolhatjuk ki:

Testsúly kg x 0,04 liter = a napi folyadék szükséglet

Ha ez nincs meg, a következmény lerakódott mérgek, salakanyagok, alacsonyabb oxigénszint, fáradtságérzés, emésztési zavarok, esetleg gyomor- és bélfájdalmak, fejfájás, hosszabb távon pedig ízületi problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés, bőrproblémák, ráncosodás, gombás betegségek, daganatok kialakulása.

Gondoljunk bele: már 2 %-os folyadék-veszteség esetén is 4-8 %-kal csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképesség!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.