Fontos a megfelelő folyadékbevitel

Néha nem iszunk eleget! Milyen következményei lehetnek ennek?

A szomjúságérzet csökkenése és az ennek következtében fellépő kiszáradás gyakori jelenség az idősek körében.

2009.03.16 11:06MDOSZ

A folyadékhiánynak számos egészségi konzekvenciája van (pl. emésztőrendszeri panaszok, romló kognitív teljesítmény), az agyi keringési zavarok kialakulására gyakorolt esetleges hatása azonban pillanatnyilag még nem tisztázott. Ennek járt utána a THIRST-tanulmány, melynek során akut isémiás stroke vagy átmeneti isémiás roham diagnózisával kórházba kerülő időseket vizsgáltak 2005-ben.

A kontroll cso-portot az 1999-2004 között rögzített NHANES tanulmány nemre, korra standardizált, cukorbetegségben szenvedő résztvevői szolgáltatták. A vizsgálat során a vérsavó ozmolalitását (az oldott anyagok koncentrációját) vették górcső alá, két – egy 65 év alatti, illetve egy 65 év feletti – korcsoportban. Az összehasonlítást a cukorbetegek, valamint a vízhajtót szedők vizsgálati eredményeivel is elvégezték.

Továbbá kiszámolták és összevetették a savó ozmolalitását (mOsm/kg) a különböző stroke-típusokban szenvedő páciensek között, valamint a roham jelentkezését követő hat órán belül, illetve azon túl. A vizsgálat során a következő eredmények születtek: a stroke-ban szenvedő 65 évnél fiatalabb betegek vérének ozmolalitása szignifikáns mértékben magasabb volt, mint az egészséges egyéneké. Szintén hasonló eltérést mutattak ki a vízhajtószereket szedők körében. A különböző stroke típusok, valamint a rohamtól számított idő vonatkozásában nem sikerült értékelhető mértékű különbséget kimutatni.

A kutatók véleménye szerint egyértelműen sikerült igazolni az összefüggést a vérsavó nagyobb ozmolalitása (melynek hátterében folyadékhiány áll) és az agyi vérellátási zavarok fennállása között. Ez a jelenség az agyi keringési zavar első jele és feltehetően egyik kialakító tényezője lehet.

Kiszáradás (dehidráció): a fáradtság oka, vagy a tempó jelzője elit futball játékosoknál

Számos tanulmány sugallja, hogy a kiszáradás több sportágban (így a futballban is) a fáradtság okozója, bár ez nem feltétlenül van így. Az is lehetséges ugyanis, hogy a mozgás-okozta közepes mértékű kiszáradás a megnövekedett metabolikus (anyagcsere) aktivitás eredménye. Tanulmányok vizsgálata szerint a meccsek alatti folyadékvesztés minimális (a testtömeg 1-2%-a), az anyagcsere termékek felhalmozódásának mértéke közel állandó, és a testhőmérséklet változása sem kritikus.

Összességében tehát elmondható, hogy a kiszáradás nem az egyetlen dolog, ami a futballsztárok fáradtságát okozhatja, hanem más tényezők (amelyek összefüggésben vannak az anyagcserével) is hozzájárulhatnak ahhoz, ha kedvencünk kevésbé aktív a pályán. Akár oka, akár jelzése azonban a kiszáradás az aktivitásnak, fontos hogy a folyadékbevitel megfelelő mennyiségű és összetételű legyen (azaz tartalmazzon ásványi anyagokat is, amelyeket szintén veszíti szervezetünk). A kiszáradás az egészséges emberek, sőt a sportolók szervezetét is megviseli, és különösen veszélyes lehet a beteg emberekre.

A kórházi betegek felvételekor előforduló kiszáradás: rizikófaktorok és következmé-nyek

A betegek kórházba kerülése esetén több tényező mellett a hidráltsági állapotot is vizsgálják, és minőségi faktorként értékelik (tehát minél kisebb a kiszáradás mértéke, a beteg annál jobb ellátásban, gondoskodásban részesült a közösségi keretek között). Egy amerikai vizsgálatban két csoportot hoztak létre: egyikbe dehidrált betegek, másikba kontroll személyek tartoztak.

Szignifikáns különbségeket találtak a testtömeget, a testtömeg indexet, a pulzust, a vérnyomást, a gyógyszerek, hashajtók, vízhajtó alkalmazását, hasmenést, hányást, diétát tekintve stb. A kórházból történő távozás után 30 illetve 180 nappal nem volt különbség a halálozás tekintetében a két csoport között.

Leszögezhető, hogy a közösségben élőknél a dehidráció késleltetheti a rehabilitációt, a kórházi felvétel eredményét, valamint a folyadékháztartás rendben tartása, a kiszáradás megelőzése, figyelése segít megelőzni a kiszáradással összefüggő problémák, betegségek megjelenését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.