Többnyire 31 és 35 fok napközben

Hasznos tanácsok kánikula idejére - mindig legyen nálunk folyadék

A kánikulai meleg miatt a betartandó óvintézkedésekre hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem hétfőn, annak kapcsán, hogy az időjárás-előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 31 és 35 fok között várható.

2008.06.23 14:05MTI

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy ne hagyjunk gyermeket, házi kedvencet tűző napon álló autóban, mert pár perc alatt is 50-60 fokra melegedhet fel az autó, és a benne ülők hősokkot kaphatnak. Ne hagyjunk az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő spray-t és gázöngyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak - mondta a szóvivő. A nagy melegben vélhetően sokan keresik majd fel a vízpartokat. 

A szóvivő ezzel összefüggésben arra figyelmeztetett, hogy felhevült testtel ne ugorjunk be a hideg vízbe, ne ússzunk teli hassal vagy ittasan. A szóvivő a kirándulókat arra figyelmeztette, mindig gondoskodjanak elegendő folyadékról, és ne térjenek le a turistaútról. Felhívta a figyelmet arra is, hogy aki egészségi, fizikai állapota miatt nem bírja a meleget, az inkább ne induljon útnak, ha megteheti. Ha mindenképpen ki kell mozdulnia otthonról, akkor a kora reggeli vagy késő esti időpontokat válassza. 

Dobson Tibor szólt arról is, hogy nincs érvényben tűzgyújtási tilalom az országban. Mint emlékeztetett, a katasztrófavédelem akkor kezdeményezi a tűzgyújtási tilalom bevezetését a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál, ha a szabadtéri tüzek száma jelentősen megnő. Ennek egyelőre nincsenek meg a feltételei: a múlt heti esőzések miatt még nedves az aljnövényzet, a tűzoltókat naponta mindössze 30-40 szabadtéri tűzhöz riasztják. Hozzátette: kirándulóhelyeken tüzet gyújtani csak a kijelölt helyeken lehet. 

Az önkormányzatok pedig helyi rendeletekkel határozzák meg, hogy mikor lehet tüzet gyújtani, szemetet égetni - mondta. A tüzet pedig körültekintően el kell oltani - mondta.

Nem okozott problémát a közösségi közlekedésben

Egyelőre nem okozott problémát a kánikula a közösségi közlekedésben hétfőn - közölte a BKV és a MÁV az MTI-vel. A kánikula a fővárosi közösségi közlekedésben egyelőre nem okozott problémát, azonban több helyen locsolják a villamossíneket - mondta Takács Renáta, a BKV Zrt. fődiszpécsere. Közölte: egyedüliként a csepeli HÉV vonalán a Boráros tér irányában 30 km/h-s sebességkorlátozást vezettek be. Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke elmondta, hogy a nagy meleg miatt ellenőrzik a síneket. Egyelőre sebességkorlátozást nem kellett bevezetniük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.