Igyunk Juditra!

Melegben különösen fontos a folyadékfogyasztás

A vízfogyasztás fontosságára felhívó országos kampányt indított az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület és a Magyar Ergonómiai Társaság.

2008.06.23 18:30MTI

Igyunk Juditra! - ez a mottója a kampánynak, amely arra utal, hogy Judit napja nyár derekára esik, amikor a különösen oda kell figyelni a megfelelő folyadékfogyasztásra. A két szervezet számos vállalathoz juttatta el hírlevelét, amelyben felhívta a figyelmet a kérdés fontosságára. - Forró nyári napokon akkor is fokozott a folyadékigény, ha valaki nem érez szomjúságot - írják a tájékoztatóban. Az emberi szervezet működéséhez elengedhetetlen, hogy a tápanyagok eljussanak a sejtekhez. 

Ezt a szállítómunkát a véráramlás végzi. Zavartalan keringéséhez egy 70 kilogramm súlyú ember szervezetében 40 liter vízre van szükség, amelyből 28 liter a sejtekben, 8 liter a sejtek közötti térben, 4 liter a véráramban található. Ha nem kap elég folyadékot a szervezet, akkor azt jelzi. A kiszáradásra legfogékonyabb sejtek közé tartoznak az agysejtek, ezért a kiszáradás egyik fő jele a tudatzavar, amely kómáig is fokozódhat. A verejtékkel só is távozik a szervezetből, emiatt nem tud a szükséges mennyiségű víz a vérbe jutni, így a vérnyomás csökken, ami szédülést okoz. 

A víz- és sóveszteség a vérnyomás olyan mértékű csökkenését idézheti elő, amely ájuláshoz, súlyos esetben pedig agy-, a vese- és a máj károsodásához vezethet. A kiszáradás megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztással megelőzhető. Ennek jogszabályi hátterét rendelet szabályozza, amelynek alapján igény szerint, de legalább félóránként kell védőitalt biztosítani a munkavállalók részére zárttéri és szabadtéri munkahelyeken is meleg időben. Védőitalként a jogszabály 14-16 fokos hőmérsékletű ivóvizet javasol, azonban más, alkoholmentes italt is adhat a munkáltató. 

Különösen ügyelni kell - például tűző napon történő munkavégzés esetén - a sugárzó hőnek is kitett munkavállalók folyadékveszteségének pótlására - áll a közleményben. A folyadékegyensúly akkor őrizhető meg, ha a bevitt vízmennyiség megegyezik az elvesztett víz mennyiségével. Egészséges veseműködés és átlagos környezeti hőmérséklet esetén ez napi 1,5-2 liter folyadék elfogyasztását jelenti, ami kánikulában akár kétszeresére növekedhet. 

További információk találhatók a folyadékfogyasztás szerepéről az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület és a Magyar Ergonómiai Társaság összeállításában a http://judit.ergonomiavilaga.hu/ című honlapon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.