Amit tudni lehet a betegségről

Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?

Ma még több kérdés nyitott a méhnyakrákot (is) okozni képes HPV vírustörzs egyes fajtái ellen hatékony védelmet nyújtó védőoltásról, így nem tudni például azt sem, hogy mennyi ideig nyújt védelmet a vakcina a fertőzéssel szemben, vagy a későbbiekben pontosan milyen szerepe lehet az idősebb nők és a fiúk/férfiak védelmében.

2008.03.10 16:00rakgyogyitas.hu

HPV vírustörzs: százféle kórokozó

A HPV a "humán papillomavírus" elnevezés rövidítése, magyarra fordítva rendszerint a laphámból kiinduló jóindulatú daganatot létrehozó vírust jelent. A HPV nem egyetlen vírus, a mozaikszó egy mintegy száz különféle - egymástól számozással megkülönböztetett - víruscsoportot takar. Ezen vírusok egyes fajtái felelősek azon rendellenes sejtburjánzásokért is, amelyek nyomán a tenyéren vagy a talpakon szemölcsök alakulnak ki, egyes válfajai a nemi szerveken, a végbélnél vagy a húgycsőben képesek elszaporodni, s panaszokat okozni.

A szemölcsök (condyloma) kialakulásáért felelős HPV vírusok (pl. HPV 6, 11) az alacsony kockázatú (low risk) kórokozók közé sorolhatók, ellentétben a méhnyakrák kialakulásáért is felelős vírusokkal (pl. HPV 16, 18, 31, 33, stb.), amelyek magas kockázatú (high risk) besorolást kaptak. Ezen kórokozók szerepet játszhatnak a végbélrák, a hüvely- és szeméremtest tumorok, a ritkán előforduló hímvesszőrákok kialakulásában is, továbbá a fej-nyaki régió rosszindulatú daganatainak egy kisebb hányada is visszavezethető ezen vírusfertőzésekre.

Nemi úton terjed, az óvszer sem véd eléggé

Az eddig azonosított HPV vírusok közül mintegy ötvenről állapították meg, hogy nemi úton terjed. A vírustörzs tehát a szexuálisan terjedő betegségek közé tartozik, ám nem a „klasszikus módon”, azaz a testnedvek által fertőz, hanem a bőrfelületek érintkezése révén. Ebből következően az óvszer, bár némileg csökkenti a fertőzésveszélyt, nem nyújt biztonságos védelmet a HPV ellen.

A partnerek számával egyenesen arányosan a fertőzésveszély is növekszik, azaz a legnagyobb biztonságot a monogám párkapcsolat nyújtja. A fentiekből következően a fertőződésre legnagyobb esélye a fiatal korosztálynak van, bár a vírus a középkorú és idősebb nőket is képes megfertőzni. A HPV ugyanakkor nem örökölhető, azaz a kismama esetleges fertőzöttsége nyomán gyermeke ritkán születik vírushordozóként.

A nőknek döntő többsége – egyes becslések szerint ötből négy nő – élete során megfertőződik a HPV valamelyik típusával. A fertőzésről az esetek döntő többségében nem szerez tudomást, mert a szervezet immunrendszere legyőzi a kórokozót még azelőtt, hogy az bármilyen tünetet, panaszt okozhatna. Ekkor a HPV semmilyen következménnyel nem jár.

Tartós fertőzöttség az eseteknek néhány százalékában fordul elő, ezek szövődményeként alakulhat ki a méhnyakrák előhírnökeként tekintendő „rákmegelőző állapot”, majd annak kezeletlensége, elhanyagolása esetén a méhnyakrák. Ebben kockázati tényezőt jelentenek a nemibetegségek, a méhnyak korábbi sérülése vagy a rákkeltő méreganyagokat folyamatosan a szervezetbe adagoló dohányzás is.

[1/4]next
  1. HPV vírustörzs: százféle kórokozó
  2. A férfiak is fertőződnek és fertőznek
  3. Mi történik akkor, ha kimutatják a HPV-t?
  4. Védőoltás: fertőzésmentesen lehet hatékony

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.