Amit tudni lehet a betegségről

Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?

Ma még több kérdés nyitott a méhnyakrákot (is) okozni képes HPV vírustörzs egyes fajtái ellen hatékony védelmet nyújtó védőoltásról, így nem tudni például azt sem, hogy mennyi ideig nyújt védelmet a vakcina a fertőzéssel szemben, vagy a későbbiekben pontosan milyen szerepe lehet az idősebb nők és a fiúk/férfiak védelmében.

2008.03.10 16:00rakgyogyitas.hu

A férfiak is fertőződnek és fertőznek

A HPV szexuális úton való terjedéséből következik, hogy ez csak úgy lehetséges, ha a kór a férfiak szervezetét is képes megtámadni. A különbség annyi, hogy jelenlegi ismereteink szerint ritkábban fordul elő, hogy férfiakban a HPV fertőzés daganatos betegséget vált ki. A férfiak fertőződése tehát elsősorban a nőkre veszélyes, akiknek továbbadhatják a kórt. Monogám párkapcsolat esetén is ügyelni kell arra, hogy a férfi is visszafertőzheti a betegségből kigyógyult partnerét.

A férfiak esetében urológiai szakvizsgálat során végeztethetnek el HPV-tesztet, a HPV elleni védőoltás eredményessége férfiak esetében ugyanakkor még vizsgálat alatt áll. Mivel a nemzetközi kutatások jelenleg is zajlanak, ezért esetükben nem beszélhetünk végleges tudományos eredményekről.

Hogyan fedezhető fel a HPV fertőzés?

Mivel a HPV jelenléte az esetek többségében nem okoz panaszokat, ezért maga a fertőzés is rejtve marad. Függetlenül attól, hogy valaki be van-e oltva HPV elleni vakcinával, fontos, hogy szexuális élete megkezdését követően rendszeresen járjon nőgyógyászati rákszűrésre. Érdemes tudni, hogy a méhnyak fizikális vizsgálata, majd a kenetvételt követő citológiai mintavétel során nem végeznek a nőgyógyászok automatikusan HPV tesztet. Erre csak fertőzésgyanú esetén kerül sor.

A rákszűrés citológiai (laboratóriumi) eredményét pozitivitás esetén egy P1-től P5-ig terjedő skálán értékelik. P1-es vagy P2-es eredmény esetén nincs rosszindulatú elváltozás. Az első figyelmeztető eredménynek a P3-t tartják a szakemberek, amely ugyanakkor még mindig nem feltétlenül daganatos elváltozást takar, az érték hátterében például gyulladás is állhat, de ennek tisztázására kontroll vizsgálatok szükségesek. A P4-es vagy P5-s eredmény ugyanakkor már felveti daganatos folyamat jelenlétét. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) két, legalább P3-as citológiai érték után finanszírozza a HPV-vizsgálatot, azaz – a vizitdíjat nem számítva – ebben az esetben az ingyenes a beteg számára.

Aki leletétől függetlenül szeretné tudni azt, hogy jelen van-e szervezetében a HPV valamelyik típusa, saját maga is kezdeményezhet ez irányú vizsgálatot, ennek ára 5500 forint. (Ehhez nem kell külön mintavétel, a vizsgálat elvégezhető a méhnyakszűréssel egyidőben levett mintából.)

prev[2/4]next
  1. HPV vírustörzs: százféle kórokozó
  2. A férfiak is fertőződnek és fertőznek
  3. Mi történik akkor, ha kimutatják a HPV-t?
  4. Védőoltás: fertőzésmentesen lehet hatékony

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.