Egyre irritálóbbnak találják egymást évek múltán

Házasság: csak egyre rosszabb lesz

Ha a házastársad már most bosszant, nem sok jót tartogat számodra a jövő. A legújabb kutatások szerint a házastársak annál irritálóbbnak és bosszantóbbnak találják egymást, minél hosszabb időt töltenek együtt.

2010.09.28 12:00medipress.hu

Érdekes módon ugyanez a trend nem mutatható ki a gyerekekkel vagy barátokkal fenntartott kapcsolatot illetően.

A kutatás eredményei a házastárssal való kapcsolat felhalmozódásának következményei lehetnek, vagyis azok a bosszantó dolgok és gyakori elvárások, amelyek korábban csak enyhe ellenérzést váltottak ki, idővel súlyos fájdalommá alakulnak.

"Az öregedéssel egyre közelebb kerülünk egymáshoz, és előfordulhat, hogy jobban ki tudjuk fejezni magunkat, jobban meg tudjuk értetni magunkat a másikkal" - mondja a tanulmány vezető szerzője, Kira Birditt, a Michigan Egyetem Társadalomtudományi Kutatóintézetének munkatársa.

"Más szóval lehetséges, hogy a negativitás a rengeteg napi érintkezést feltételező közeli kapcsolatok normális aspektusa."

Ahelyett tehát, hogy boldogtalan párokat és megromlott egészségi állapotot eredményezne, a negativitás fokozódása a kapcsolatok normális velejárója lehet.

Birditt munkatársaival, Lisa Jackey-vel és Toni Antonuccival több mint 800 személy esetében vizsgálták a negativitás szintjét házastársukkal, gyermekeikkel és legjobb barátaikkal fenntartott kapcsolataikban.

Az alanyoknak azt kellett értékelniük, mennyire értenek egyet két állítással:

1. A házastársam/partnerem, gyermekem, barátom az idegeimre megy.

2. A házastársam/partnerem, gyermekem, barátom túl sokat vár el tőlem.

Az alanyok mindegyik korcsoportban házastársukat jelölték meg a legnegatívabbnak gyermekeikhez és barátaikhoz viszonyítva.

A házastárs negatív megítélése az idő előrehaladtával általában fokozódott.

A barátok lecserélhetőek, a gyerek pedig állandóan változik Amint a házastárssal fenntartott kapcsolat egyre negatívabbá vált, a gyermekekkel és barátokkal való kapcsolat az idő előrehaladtával egyre kevésbé lett irritáló és megerőltető.

A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy folyamatosan szelektálhatunk a barátaink között, és ejthetjük azokat, akik már bosszantanak.

A gyermekeinkkel tartott kapcsolat azért lesz egyre kevésbé negatív, mert a szerepek változnak, amint átesnek a kamaszkoron és a fiatal felnőttkoron, felnőnek és megérnek, és egyre stabilabbá és függetlenebbé válnak.

A kutatók összességében arra az eredményre jutottak, hogy a 20-as és 30-as éveikben járó résztvevők rendelkeztek a legnegatívabb kapcsolatokkal.

Az idősebb felnőttek rendelkeztek a legkevésbé negatív kapcsolatokkal házastársukkal, gyermekeikkel és barátaikkal. A korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy az idősebb felnőttek kevesebb konfliktust tapasztalnak kapcsolataikban, mint a fiatalabbak.

A kutatás eredményeit az Amerikai Gerontológiai Társaság éves konferenciáján hozták nyilvánosságra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.