A mellrák gyógykezelési lehetőségei

Mit tehetünk a mellműtét után?

Szeretnék néhány szót szólni előjáróban az új kezelési lehetőségekről: a jövő útja a génterápia, az egyénre szabott kezelések adása.

2010.09.24 17:00medipress.hu

Lehetőség van azonban új típusú, új hatásmechnizmusú kemoterápiák adására, biológiai válasz módosítókkal való kezelésre, új hormonkészítmények adására. Adásukat általában az áruk korlátozza.

Az OEP bizonyos esetekben a drága készítményeket ún. különkeretes rendszerben biztosítja a rászorulóknak.

Mi írható orvosi rendelvényre mellműtét után?

Ideiglenes mellprotézis: közvetlenül mellműtét után /1évre 1 db./.

Szilikonos mellprotézis: teljes melleltávolítás, vagy fejlődési rendellenesség esetén /2 évre 1 db- oldalanként/

Szilikonos részleges mellprotézis: részleges ún. emlőmegtartó műtétek után, vagy fejlődési rendellenességek esetén. / 2 évre 1 db oldalanként/

„Normál” vagy „Extra” melltartó szilikonos mellprotézishez: a mell teljes vagy részleges eltávolítása után a külső protézis viseléséhez /1évre 2 db./

Ki írhatja fel ezeket? – sebész vagy onkológus szakorvos!

Mi történik, ha a kihordási időn belül /protézisnél 2, melltartónál 1 év/ a mellműtött testi állapota megváltozik: pl. hízik vagy fogy?

Jogszabály alapján, ha az állapot változás miatt más méretű segédeszközre van szükség, akkor időközben is felírható a protézis és a melltartó, de az „állapotváltozás” megjelölést a vényen /és az orvosi kartonon is fel kell tüntetni az állapotváltozás okának feljegyzésével/. fel kell tüntetni!

Hogyan kell felírni?

Külön vényre kell felírni az ideiglenes protézist, a szilikonos protézist és a protézistartó melltartót is. /Ez összesen 3 db vény/. Nem szükséges a konkrét típust a vényen megjelölni, mivel ez csak a próba során dől el. A kemoterápia mellékhatásai és annak kivédése A köztudatban a legrettegettebb mellékhatás a hányás illetve a hányinger.

Az elhúzódó hányinger jobban zavarhatja a beteget, mint az időnkénti hányás. Fontos tudni, hogy a hányinger, hányáskiváltásában a citosztatikumon kívül még nagy szerepe van a beteg lelki állapotának is.

Amikor valaki csak a család kedvéért csinálja, nagyon fél a következményektől / mert esetleg nincs információja mi is fog történni vele/, vagy az első kezelés során kellemetlen történések érték, esetleg az utó hatások miatt úgy érzi nem bírja végig csinálni, már akkor is hányhat, ha meglátja az infúziós palackot, de néha elég csak rá gondolni.

Ezt a típust kondicionált hányásnak nevezzük. Kivédésében szorongás-csökkentők lehetnek eredményesek, de relaxációs módszerek is nagyon hatásosnak bizonyulnak. A kemoterápia okozta hányás ma már korszerű készítményekkel kivédhető /ha nem vagyunk rá allergiásak/. Alkalmazásuk formája szájon át, kúpként, injekció/infúzió formájában, attól függően mennyire okoz hányingert/hányást a cisztosztatikum. Hatásosak a sugárkezelés kiváltotta hányingerhányás kivédésére és kezelésére is egyaránt. A kemoterápia napján nem javasolt nehéz ételeket fogyasztani. Sokszor a hűvös vagy hideg étel /Puding, joghurt, hideg leves/ jótékony lehet. Émelygéskor meglehet próbálni kétszersültet rágni, vagy jeges vizet kortyolgatni. Számos gyógyszer okozhat hasmenést is. Ismételt hasmenés esetén tájékoztatni kell a kezelő orvost.

Néhány citosztatikum adásakor külön elmondja a kezelő orvos, mi a teendő hasmenés jelentkezésekor. Ezeket az utasításokat mindig be kell tartani. Pótolni kell az elvesztett folyadékot, esetleg infúzió adására is szükség lehet. Nem súlyos hasmenésben a diétának is fontos szerepe van.

A krumpli, rizs, reszelt répa, reszelt alma 1:1 arányú keverékének bevitele jótékonyan mérsékelheti a tünetet.

Fontos a szájhigiéne. A szájnyálkahártyán fekélyek alakulhatnak ki, amik fájdalmasak, nehezítik a nyelést. Ezzel orvoshoz kell fordulni. Azoknak, akiknek sok fém van a szájukban kiemelten kell foglalkozni a szájápolással.

Amennyiben a kemoterápiás kezelés után lázas állapot alakul ki, azonnal jelezni kell a kezelő orvosnak, előfordulhat, hogy kórházi befekvésre is sor kerül. Ennek az az oka, hogy a kezelés következtében igen alacsony lett a fehérvérsejt szám, fertőzések léphetnek fel, ami azonnali gyógyszeres kezelés bevezetését teszi szükségessé.

A kemoterápia sajnos sokszor a szövetek közé jut, ami szöveti elhalást, fájdalmakat okoz. Jegelés, borogatás enyhítheti a tüneteket, de a folyamat rendeződése igen hosszú is lehet, a bőrön maradvány tünetek lehetnek.

Ritka esetben plasztikai sebészi beavatkozás is szükségessé válhat, különösen ha kézfej vagy csukló vénába történt a kemoterápia beadása, és itt került a szövetek közé a gyógyszer.

A megszúrt véna borogatása, rövid ideig való jegelése a kezelés után igen hatásos lehet. Fontos, hogy az emlőműtéten átesett hölgyeknél ne a műtött oldali kart használják infúzió bekötésére.

Néhány citosztatikum megfesti a vénákat, ez sok beteget zavar, ruhával igyekeznek takarni. Óvakodni kell ezeknek a bőrfelületeknek a napoztatásától. Beszéljünk a kemoterápia okozta kopaszságról.

A fejbőr hűtésével, jegelésével késleltetni, illetve jelentősen csökkenteni lehet a hajhullást. Sajnos azonban ez így az egy komponensű kezelésekre igaz.

A kombinációs kezelések okozta hajhullás ezzel a módszerrel nem védhető ki, ugyanakkor számolni kell a homloküreg gyulladás kialakulásával is hosszas hűtés esetén.

Fontos, hogy a paróka kiválasztása gondosan történjen.

Érdemes az eredeti hajszínnél 1-2 árnyalattal világosabbat, esetleg melírozott parókát választani, "új fazon, új szín" jelszóval. Nagyon fontosak a kiegészítők, mint pl. klipsz, fülbevaló, színes sálak, rúzs - minden olyan, ami a tekintetet a hajról inkább az állra, nyakra irányítja.

Több változás esetén nem a haj megváltozása lesz a legszembetűnőbb. Érdemes egy kicsit markánsabb sminket is használni. 

Nagyon fontos, hogy ne érezzük magunkat betegnek, amit erőlködés nélkül meg tudunk csinálni, azt tegyük meg. Természetesen műtét után ne nagy takarítással kezdjük, Viszont az sem helyes megoldás, amikor úgy teszünk, mintha nem történt volna semmi.

A rendszeres séta, gyógytorna végzése legyen része életünknek, esetleg úszás is szóba jöhet.

A műtétet követő azonnali intenzív testmozgás, l. aerobic azonban nem tanácsolt /aki korábban rendszeresen végezte , idővel visszatérhet ehhez a mozgáshoz is, a műtéttől függően néhány elem sohasem lesz javasolt, de ezt beszéljük meg kezelő orvosunkkal, vagy rehabilitációs szakorvossal.

Az oltásokkal kapcsolatban fontos megértenünk, hogy élő, gyengített vírust tartalmazó oltást csak a kemoterápia befejezése után 3 évvel szabad kapni. Léböjt kúra alkalmazása a kemoterápiával illetve sugárkezeléssel együtt nem szerencsés, akár súlyos állapot rosszabbodást is eredményezhet, mivel fogyást okoznak és ez rontja a kezelés elviselésének esélyeit is.

Érdemes dietetikussal is konzultálni. Azok, akik nem akarnak állati fehérjét vagy búzalisztből készülttermékeket fogyasztani, az fogyasszon rizs lisztet, hogy diétája tartalmazzon megfelelő szénhidrátot és a szükséges zsírokat /napraforgóolaj/.

A vitaminok bevitelekormindig számoljuk össze, hogy egy-egy vitaminból a készítmény mennyit tartalmaz, és adjuk össze is ezeket a számokat. A legtöbb esetben túladagolás történik, ami legalább olyan káros, mint a nem megfelelő bevitel.

A napozás és a szolárium sem javasolt, különösen a kemoterápia illetve sugárterápia alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.