Kérdések a káliumról

Biztonságosabb lehet a szívelégtelenség kezelése

A szívelégtelenség korszerű gyógyszerekkel hatásosan kezelhető, de közben a vér káliumszintje olyan magasra emelkedhet, hogy az a szívritmuszavar veszélyét okozza.

2010.09.14 07:55MTI

Egy új, a káliumot megkötő készítmény ezt a kockázatot csökkenti, így jelentősen növelheti a gyógykezelés biztonságát, jelentették be az Európai Szívgyógyász Társaság kongresszusán Stockholmban.

A szívinfarktus korábbinál eredményesebb ellátásával sokkal több betegnek sikerül túlélnie a heveny, életveszélyes időszakot, de a szívizom károsodása következtében a szívelégtelenség tünetei miatt mind többen szorulnak gyógyszerek szedésére. A szívelégtelenség mai kezelésére használt készítmények több csoportja növeli a vérben lévő kálium szintjét. Ennek viszont az a következménye, hogy bizonyos szívritmuszavarok esélye fokozódik.

Ha erre a beteg kifejezetten hajlamos, veszélyes helyzet alakulhat ki, éppen a hatásos kezelés miatt.

Ez nagy mértékben megnehezíti a gyógyszerek használatát: ha emiatt a doktor csökkenti a készítmények adagját, a megfelelő kezelés nem biztosítható, ha megfelelő számban alkalmazzák a tablettákat, esetleg veszélyes mellékhatással kell szembenézni. Egy új, a káliumot megkötő vegyület, az RLY5016 első vizsgálatáról számoltak be az Európai Kardiológus Kongresszuson a svéd fővárosban. Amerikai kutatók Bertram Pitt vezetésével 104, súlyos keringési elégtelenségben szenvedő beteg vizsgálati eredményeit ismertették.

A veszélyesen megemelkedő káliumszint kockázata ilyenkor azért még fokozottabb, mert ezeknek a betegeknek a veseműködése is rosszabb, ezért nem tudják a káliumot megfelelően kiválasztani.

A vizsgálati csoport tagjainak vérében az utolsó fél évben a káliumérték igen magasra nőtt, ezért nem kaphatták a szívelégtelenség miatt számukra szükséges gyógyszereket az előírt adagban.

Az új készítményt is szedő betegeknek a kálium szintjét emelő tablettákat nyugodtan adhatták, mert a vérben lévő káliumionok mennyisége nem emelkedett. A korábbi, hasonló hatású szerekhez képest az RLY5016 tablettának nem volt kellemetlen mellékhatása.

A gyógyszeripari fölfedezésnek nagy jelentősége, hogy ezzel a betegek vérének káliumszintje biztonságosan beállítható. Ez igen fontos, mert a káliumnak mind az alacsony, mind a magas vérkoncentrációja veszélyes szivritmuszavarokat okozhat.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.