Készítsük iinkább szívbarát zsíradék segítségével
Veszélyes a mikrós pattogatott kukorica
Szakemberek azt ajánlják, hogy ha otthoni mozizás közben pattogatott kukoricát szeretnénk majszolni, készítsük szívbarát zsiradék segítségével a tűzhelyen, mivel a mikrós kukorica veszélyes lehet.
2010.09.07 17:00lifenetwork.huAz Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatala (FDA) nemrégiben kiadott jelentésében az áll, hogy a mikohullámú sütőben elkészítendő pattogatott kukoricás zacskók belsejében található egy olyan anyag, az úgynevezett perfluorooktán, amelyet a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) "valószínűleg rákkeltőként" azonosított.
Egy másik vizsgálat során azt találták, hogy a vegyületből kivonható egyik sav állatokban rákkeltő hatású, emberben pedig "valószínűleg rákkeltő". A mikrós pattogatott kukoricában leselkedő másik veszély a diacetil, amely a vajas ízért felelős mesterséges ízanyag.
A szakszóval bronchiolitis obliteransnak nevezett légzőszervi betegséget "pattogatott kukorica-munkások tüdejének" is hívják, mert zömében a mikrós kukoricát előállító üzemek dolgozóit érinti, akik belélegzik a diacetil-gőzt.
Az amerikai Nemzeti Foglalkozásegészségügyi és -Biztonsági Intézet (NIOSH) véleménye szerint tovább kell vizsgálni a diacetil hatásait, hogy ezek a dolgozók ne legyenek többé veszélyben.
Az FDA tovább vizsgálja, hogy a fogyasztóknál is kialakulhat-e a tüdőbetegség a diacetil belélegzése miatt. A felmerült aggodalmak hatására számos gyártó felfüggesztette termékei gyártása során a vegyület alkalmazását.
Hogyan pattogtassunk kukoricát a tűzhelyen?
Öntsünk 3 evőkanálnyi olíva- vagy szőlőmagolajat egy mélyebb serpenyőbe és hevítsük közepes lángon.
Dobjunk bele két szem pattogatni való kukoricát és amikor az egyik kipattog, öntsünk a serpenyőbe egyharmad csészényi kukoricát.
Fedjük le a serpenyőt. Amikor a kukorica pattogni kezd, folyamatos rázás mellett időnként engedjük ki a gőzt az edényből, így rágcsálnivalónk ropogós marad.
Ha a pattogás abbamarad, azonnal húzzuk le a serpenyőt a tűzről, különben megég a kukorica.
A kész nassolnivalót öntsük egy nagy tálba és fűszerezzük ízlés szerint
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 11:11 Jó ember-díj - Rózsa Zsombor pedagógus, sakkmester az idei kitüntetett
- 10:13 Francia választások - Nicolas Sarkozy élesen bírálta Emmanuel Macron döntését
- 9:12 Szalay-Bobrovniczky Kristóf: díszőrség lesz a budai Várban
- 8:15 EURO-2024 - A C csoport eredményei és további programja
- 7:09 EURO-2024 - A D csoport eredménye és további programja
- 6:08 Egymás után másodszor a Ferrari nyerte a Le Mans-i 24 órás versenyt
- 5:10 Kajak-kenu Eb - Négy magyar érem, közte két arany 5000 méteren
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06