Készítsük iinkább szívbarát zsíradék segítségével

Veszélyes a mikrós pattogatott kukorica

Szakemberek azt ajánlják, hogy ha otthoni mozizás közben pattogatott kukoricát szeretnénk majszolni, készítsük szívbarát zsiradék segítségével a tűzhelyen, mivel a mikrós kukorica veszélyes lehet.

2010.09.07 17:00lifenetwork.hu

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatala (FDA) nemrégiben kiadott jelentésében az áll, hogy a mikohullámú sütőben elkészítendő pattogatott kukoricás zacskók belsejében található egy olyan anyag, az úgynevezett perfluorooktán, amelyet a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) "valószínűleg rákkeltőként" azonosított.

Egy másik vizsgálat során azt találták, hogy a vegyületből kivonható egyik sav állatokban rákkeltő hatású, emberben pedig "valószínűleg rákkeltő". A mikrós pattogatott kukoricában leselkedő másik veszély a diacetil, amely a vajas ízért felelős mesterséges ízanyag.

A szakszóval bronchiolitis obliteransnak nevezett légzőszervi betegséget "pattogatott kukorica-munkások tüdejének" is hívják, mert zömében a mikrós kukoricát előállító üzemek dolgozóit érinti, akik belélegzik a diacetil-gőzt.

Az amerikai Nemzeti Foglalkozásegészségügyi és -Biztonsági Intézet (NIOSH) véleménye szerint tovább kell vizsgálni a diacetil hatásait, hogy ezek a dolgozók ne legyenek többé veszélyben.

Az FDA tovább vizsgálja, hogy a fogyasztóknál is kialakulhat-e a tüdőbetegség a diacetil belélegzése miatt. A felmerült aggodalmak hatására számos gyártó felfüggesztette termékei gyártása során a vegyület alkalmazását.

Hogyan pattogtassunk kukoricát a tűzhelyen?

Öntsünk 3 evőkanálnyi olíva- vagy szőlőmagolajat egy mélyebb serpenyőbe és hevítsük közepes lángon.

Dobjunk bele két szem pattogatni való kukoricát és amikor az egyik kipattog, öntsünk a serpenyőbe egyharmad csészényi kukoricát.

Fedjük le a serpenyőt. Amikor a kukorica pattogni kezd, folyamatos rázás mellett időnként engedjük ki a gőzt az edényből, így rágcsálnivalónk ropogós marad.

Ha a pattogás abbamarad, azonnal húzzuk le a serpenyőt a tűzről, különben megég a kukorica.

A kész nassolnivalót öntsük egy nagy tálba és fűszerezzük ízlés szerint

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.