Mi az a zónaterápia?

Sorozat második rész- Bevezetés a talpreflexológia rejtelmeibe!

A reflexológia kínai eredetű, közel 5000 éves gyógymód, de a régészeti leletek szerint az ókori Egyiptomban is ismerték a módszert, aztán mintha feledésbe merült volna.

2010.09.09 11:00ma.hu

A zónaterápia

Fitzgerald a testet tíz hosszanti irányú zónára vagy csatornára osztotta, melyeken keresztül a test életenergiája áramlik. Ezek a lábujjaktól a testen át a fejig, majd a kezekig terjednek, egyenlő szélességűek, és az összes szervet beborítják.

A reflexológusok szerint betegség akkor lép fel, ha a szervezet energiacsatornái elzáródnak. Az ilyen energiablokádokat oldja többek között a talpmasszázs.

- A talp idegellátása rendkívül gazdag. Több mint 70000 idegvégződés található rajta, így különösen alkalmas arra, hogy rajta keresztül a szervezet egészét kezeljék.
- A két talpon az egész test tükörképe megtalálható. A jobb láb a jobb oldali szerveknek, a bal láb a bal oldali szerveknek felel meg.
- A különböző szervek helye megtalálható a talpon.

A reflexológus a megfelelő pontok masszírozásával növeli a hozzá rendelt szerv vérbőségét, javítja az anyagcseréjét, a nyirokkeringését, és ezáltal mozgósítja a szervezet öngyógyító erőit.

A zónák elhelyezkedése



1. A test összképét mérethűen kicsinyítve képzeljük el, a két egymás mellé tett talpon.

2. Minden szerv reflexzónája azon a lábon van, amelyik testfélen maga a szerv. A fej és a fejen lévő szervek zónáinál kereszteződés tapasztalható a piramispálya-kereszteződésnek megfelelően, pl. a jobb agyfélteke zónája a bal, a bal agyfélteke zónája a jobb lábon van.

3. A test jobb oldalán lévő szervek a jobb, a bal oldalán lévő szervek a bal lábon tükröződnek reflexesen.

4. A páros szervek zónái mindkét lábon, helyzetüknek megfelelően helyezkednek el.

5. A test középvonalában elhelyezkedő szervek zónái, pl. a gyomor, a hipofízis, stb. mindkét talpon az első hosszanti irányú övezetbe, illetve mindkét láb belső oldalán találjuk a méh, gerinc, húgyhólyag zónát.
6. A páratlan szervek zónái csak a jobb vagy a bal lábon, anatómiai helyzetüknek megfelelően, kivételt képez a szív, melynek kiegészítő zónája mindkét lábon szervi elhelyezkedésének megfelelően megtalálható, az első hosszanti irányú övezetben.

7. Vannak mélyebben fekvő és a felszínhez közelebb levő zónák.

8. A zónáknál is vannak átfedések (zónaátfedések), mint a szervezetben szervátfedések, pl. gerinc-húgyhólyag, nyelőcső-légcső, mell-mellkas-bordák, stb.

9. A reflexzónák a bokacsonttól mérve kb. négy harántujjnyira húzódnak fel a lábszáron. A boka fölötti tenyérnyi szélességű sávnak is nagy gyógyászati jelentősége van.

Ez a terület főként az alsó végtagok izmainak és idegeinek reflexterületét jelenti. Az izmok és idegek, amelyek e területen találhatók, kapcsolatban vannak a medencével, mivel innen erednek.

Hogyan és miért alakulnak ki lerakódások a zónákban?

A lábon lévő reflexzónák a megfelelő szervek salakanyag lerakó helyei.

1. Ha a káros anyagcsere termékek a helytelen táplálkozás, életmód következményeként felszaporodnak a szervezetben, szervekben és nem tudnak természetes úton eltávozni, a szervek károsodnak, és a reflexzónákban lerakódások képződnek. A szervezetben energiablokádok alakulnak ki, ezáltal romlik a sejtek anyagcseréje, a szervek, szervrendszerek működése.

2. Ha egy testrész sérült, pl. baleset következtében, a megfelelő zónában rövid időn belül lerakódásokat tapinthatunk ki.

3. Ha rossz, lábunkat nyomó, bőrünket felsértő cipőt viselünk, ez a zónát károsíthatja, és ezen keresztül a vele összefüggésben lévő szervet is.

4. A sérült, terhelt zónákban különböző nagyságú kiterjedésű, állagú kristályos göböket tapinthatunk ki, ilyenkor a zónák érzékenyek, sőt fájdalmasak is lehetnek mélymasszázs esetén.

5. A lerakódások lehetnek: homok-, kristálycukor-, szemcseszerűek, főtt rizsszemekhez hasonlóak, lágy tapintású területek, kemény megcsontosodások, bőrkeményedéshez hasonló állagúak, stb.

6. A cél a lerakódások elmasszírozása, ezáltal a szervezet öngyógyító erőit mozgósítjuk, az energiablokádot feloldjuk, hogy a salakanyagoktól, méreganyagoktól megszabaduljunk.

7. A lerakódások állaga, milyensége, kiterjedése összefügg a betegség típusával, fennállásának idejével, a zóna területi elhelyezkedésével.

8. Ha a zóna területén bőrkeményedés van, akkor az megnehezíti a diagnózis és a kezelést, ezért előtte célszerű eltávolítani.

A helytelen táplálkozás és életmód, mint betegségkialakító, károsító tényező

1. Állati zsírok fogyasztásának következménye - érelmeszesedés (angina pectoris, infarktus), májbetegségek, elhízás, stb.

2. A finomított cukor, édességek - cukorbetegséget, érelmeszesedést, bőr-, emésztőredszeri-, stb. betegséget okoznak.

3. Az állati (hús-) fehérje túlzott fogyasztása a köszvény, reumati-kus, daganatos betegségek stb. kialakulásában játszik szerepet.

4. A mértéktelen alkoholfogyasztás pl. májzsugorodáshoz vezet.

5. A rendszeres, mértéktelen dohányzás az érszűkület, tüdő-, gégerák kialakulását segíti elő.

6. A rostszegény étrend, ülő életmód - a székrekedés, elhízás, vastagbél stb. betegségek kialakulásának kedvez.

7. A feszült idegi-lelki állapot, a szorongás, nyugtalanság, félelem, a rohanó élettempó eredménye, következménye az alvászavar, fejfájás, kimerültség, vegetatív idegzavarok, stb.

8. A helytelen táplálkozás következtében a szervezet folytonos, folyamatos vitamin-, ásványianyag, nyomelem, enzim hiánnyal küzd.

A reflexzóna-masszázs hatása

1. A láb központi kapcsolóhelyet jelent, ahonnan az egész emberi szervezetben távolhatásokat lehet kiváltani.

2. Az aktív zónák ingerlésével a testünkben áramló életenergiára hatunk. Az energiatorlódást vagy energiahiányt egyensúlyba hozhatjuk.

3. A masszírozás az egész szervezet működésére szabályozó, kiegyenlítő, harmonizáló hatással van.

4. A szervezet öngyógyító erőit mozgósítjuk, az energiák szabad áramlását tesszük lehetővé, aktivizáljuk az életenergiánkat.

5. Serkentjük a vérkeringést - a sejtanyagcsere felgyorsul, ezáltal a méreganyagok, salakanyagok könnyebben kiválasztódnak.

6. Serkentjük a nyirokkeringést - ezzel az immunrendszert erősítjük. A kritikus helyen felerősödik, illetve helyreáll a testnedvek keringése. Ez jótékonyan hat a beteg szervre, testrészre.

7. Szabályozza a hormontermelő mirigyek működését.
8. Fájdalom csillapító hatású.

9. Lazító, testi - lelki feszültséget oldó hatású.

10. A lábfej bőrében található érzőideg végződések ingerlésével idegrendszeri távolhatásokat érhetünk el.

A talpmasszázsnak két fajtáját különböztetjük meg: lehet intenzív, erőteljes, melynek élénkítő hatása van, vagy laza, nyugtató hatású.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.