Aonos az energetikai masszázsterápiával?

Sorozat első rész- Bevezetés a talpreflexológia rejtelmeibe!

A reflexológia kínai eredetű, közel 5000 éves gyógymód, de a régészeti leletek szerint az ókori Egyiptomban is ismerték a módszert, aztán mintha feledésbe merült volna.

2010.09.06 11:00ma.hu

Reneszánszát 1913-tól éli: ekkor kezdte alkalmazni egy amerikai fül-orr-gégész, William Fitzgerald, aki zónaterápiának nevezte el. Az agy ami az ingereket felveszi és továbbadja a legnagyobb hiányt szenvedő szervünkhöz.

Ezért talpmasszázzsal nagyon rossz dolgot nem lehet csinálni, mert az ingerlés először az agyba megy, és onnan mennek tovább a szervekbe. Gyógyító terápia az orvoslásban, ma már elfogadott gyógymód. A láb elveszítette az önerősítését, hogy cipőbe kényszeríttették. A láb az a szervünk, amelyik elkísér a sírig. Hogy az életünk terén milyenek vagyunk, azt a járásunk megmutatja.

A reflexológia az emberi test minden egyes részének megfelelő működésére kiható reflexpontokra gyakorolt nyomás tudományos technikája. Megfelelően végezve a masszírozás ingerületet küld a test különböző szervei, mirigyei és idegei felé. Célja: az egyensúly helyreállítása, amely az egészséges életműködés feltétele. A feszültség csökkentése, újra működésbe hozni, revitalizálni, regenerálni, gyógyítani az egész szervezetet, valamint az egész rendszer harmóniájának és kiváló egészségi állapotának helyreállítása természetes módon.

Tenyér és talp masszírozásával (reflexek kiváltásával) rendkívül gazdag érzőideg ellátásuk révén a központi idegrendszerre és a belső szervekre hatást lehet gyakorolni. A reflexterületek ingerlése mintegy ingerzuhatagként éri a központi idegrendszert, minek folytán különböző aktiváló és gátló jelenségek jönnek létre.

A természetes gyógymódok célja, hogy támogassuk, erősítsük a szervezet saját gyógyító erőit. A reflexzóna masszázs ennek egy egyszerű módja. A masszázs során kapcsolatba kerülünk az egész emberrel, annak testi és lelki mivoltával.

Az emberi együttérzés vezet odáig, hogy a természetes gyógymódokat alkalmazva mások segítségére legyünk. A reflexek rendszerével a teljes emberi test tükröződik a talpon. A reflexpontokra gyakorolt nyomás felszabadítja a testben végigfutó életenergiát.

A test bármely részében fellépő fájdalom, kellemetlenség vagy betegség megszüntethető a talp megfelelő zónájában található reflexpontok masszírozásával.

Gyógyító mechanizmus!


1. Serkenti a vér- és nyirokkeringést, az utóbbin keresztül erősíti az immunrendszert.
2. Elősegíti a salakanyagok kiválasztását, a szervezetből való eltávolítását. 3. Szabályozza a hormontermelő mirigyek működését.
4. Fájdalomcsillapító hatása van.

Masszázs, tapintás

Testünk mindent elárul rólunk. A test beszél, csak észre kell vennünk, befolyásolja testalkatunkat a neveltetés, test- és mozgáskultúránk, életvezetésünk, környezeti hatások, foglalkozásunk, munkánk is. Ismertek a személyiség és a testalkat bizonyos jeleinek összefüggései, melyeket a diagnosztizálásban és gyógyításban egyaránt felhasználhatunk.

Az érzelem és a gondolatvilág fontos hatást gyakorol az egészségre. Az is igaz, hogy egy jól kondicionált test hozzájárul a személyiség fejlődéséhez.

Ha egy személynek rejtett területei vannak, belső feszültség, gátlásosság alakul ki. Ilyenkor az energiaáramlás valahol akadályozott, megelőzően, feltorlódott állapotban van.

Amíg élünk, újabb és újabb energiák érkeznek. Ha az energia valamelyik szinten mindig megállítódik, akkor azon a szinten lévő szerv betegszik meg. Az energia betorlódás jelenti a fájdalmat. A fájdalom mindig a testben van. Betegség csak akkor van, ha ott energiahiány van. A betegség csak ezekben a testekben alakulnak ki.

Ilyen esetben az egész szervezet összműködését és egyensúlyát helyreállítjuk. Ha egy kisgyerek erősen igényli a meleg családi kapcsolatot, a harmonikus milliőt, és a család ezt nem biztosítja számára, vagy a gyerek életében ez a kapcsolat túl erős szerepet játszik, a gyermek ezt konfliktusként éli meg, mely szorongást válthat ki benne.

Az ilyen gyermek a későbbi élete során minden kapcsolatot megragad, hogy kielégítetlen vágyai beteljesüljenek. Minden esetben, amikor ennek érdekében kezdeményezniük vagy tevékenykedniük kellene, a sikertelenségtől való félelmükben szorongani kezdenek. Ez az állapot egyfajta izomfeszülést vált ki. Ha ez tartósan fennáll, idővel tónusfokozódást hoz létre és egyfajta jellegzetes tartás alakul ki. A vállak leesnek, a karok petyhüdten lógnak.

A láb bőrén gyakran vörösességet, beszakadást, tyúkszemet, bőrkeményedést, szemölcsöt, fagyást és gombásodást találhatunk, melyek minden esetben a belső szervekre is kihatnak. De fordítva is igaz. A bőr tünetei mögött helyi ellenálló képesség csökkenése okaként gyakran a belső szervek megelőző zavarai állnak. Ezeket az elváltozásokat helyileg mindig kezelni kell a belső szervi elváltozások megelőzése céljából.

A kiterjedt, súlyos gombásodást szakellátás útján feltétlen gyógyítani szükséges (rossz anyagcsere, méreganyag felhalmozódás, fokozott cukor, édesség fogyasztás).

Az elhanyagolt lábak

Elhanyagolt lábak súlyos szervi károsodások kiindulópontjai, okozati tényezői lehetnek. A láb különböző zónáiban, zónahálózatában kötőszöveti elváltozás, duzzadás jelentkezhet a vér és a nyirokáramlás hibája miatt.

Ezek legtöbbször szív- vagy vesebetegségből származnak, de egyéb okok is állhatnak a háttérben.

Ezek különleges kezelésre szorulnak, mert tartós fennállásuk reflexhatásként a zónahálózatban elfoglalt helyüknek megfelelő szervek megbetegedéseit idézhetik elő.

Egy reflexpont vagy terület érzékenysége vagy fájdalma azt jelenti, hogy a hozzátartozó belső szervben funkciózavar vagy megbetegedés áll fenn. (Akinek az epepontja érzékeny, több mindent jelenthet.) Egy szerv működösének zavara izgalmi állapotot tart fenn a megfelelő talpi reflexterületen.

Ez az izgalmi állapot jelentkezhet túlérzékenység, fájdalom, ödémás duzzanat, majd anyagcsere termékek felhalmozódása képében. Ilyenkor csomók, keményedések tapinthatók. Kezdetben kocsonyásan puha, majd félkemény illetve kemény, homok, gríz, rizsszemekre emlékeztető elváltozások formájában a bőr alatt a kötőszövetben és a csontos alapon is.

Gyakran láncban vagy kötegesen összekapaszkodva helyezkednek el, de előfordulhatnak borsónyi nagyságú, kissé ellapult porckemény alakban is, ritkán csontos kinövések formájában.

Az ujjbegy nyomása és körkörös mozgatása alatt rendszerint ugráló, kissé elmozdítható, de az alaphoz kötődő képletek tűszúrásszerű érzést keltenek. Tartós fennállásuk esetében károsodások, anatómiai deformitások jönnek létre, és végül a láb funkcióját is megváltoztatják.

A reflexterületen észlelhető állapot egyenes arányban áll az energiazavar nagyságával, fennállásának időtartamával, és az általa okozott szervi elváltozás mértékével.

A talp állapotából mindig lemérhető, milyen régen, milyen súlyos bajról van szó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.