Jó és érthető információk kellenek!

Leszokás felvilágosítással sokkal könnyebb

Ha a dohányosokkal közlik, hogy hány éves a tüdejük, könnyebben leszoknak a cigarettáról - állapították meg brit kutatók.

2008.03.08 14:27MTI

A tüdő kora azt jelenti, hogy a dohányos tüdejét egy olyan egészséges ember tüdejéhez hasonlítják, akinek ugyanolyan gyengén működik a tüdeje, mint a dohányosnak. Ez az olcsón és egyszerűen megszerezhető adat nemcsak megérteti a dohányosokkal, hogy milyen drasztikusan pusztul a tüdejük, de a leszokásukat is ösztönzi - írták a brit kutatók a British Medical Journal szakfolyóiratban.

A kísérlet során az egyik csoport semmiféle információt nem kapott a tüdejéről, míg a másikkal közölték tüdeje korát, s azt, hogy ha leszokik a dohányzásról, tüdőkárosodása lelassul. Mindkét csoport tagjait erőteljesen ösztökélték arra, hogy hagyjanak fel a dohányzással, és segítséget is ajánlottak ehhez. Az egy évvel későbbi nyáltesztek igazolták, hogy a második csoportnak a 13 százaléka szokott le, míg az első csoportnak csak a 6 százaléka. A kutatás eredménye rácáfol azon korábbi kutatásokra, amelyek eredménye szerint az efféle felvilágosítás nem használ.

- "Sokkal inkább hajlik a leszokásra az, aki jó és érthető információkat kap" - hangoztatta Gary Parkes hertfodshire-i háziorvos, a kutatás vezetője. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint évente 4 millió ember hal bele a dohányzásban a világon. A dohány rendkívül addiktív (függőséget kiváltó) drog, amely a rák és a szívbetegségek egyik legfőbb oka.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.