Ha az elején abbahagyja, az is segít...

Koraszülés és rendellenesség várhat a dohányzó kismamára!

Azok az anyák, akik preeclampsia, vagyis terhességi magas vérnyomás miatt veszélyeztetett terhesek, szignifikánsan kockáztatják még meg nem született gyermekük életét, ha a várandósság alatt tovább folytatják a dohányzást.

2008.02.27 11:30medipress.hu

Azok az anyák, akik preeclampsia, vagyis terhességi magas vérnyomás miatt veszélyeztetett terhesek (ez az elváltozás évente több száz újszülött halálához vezet), szignifikánsan kockáztatják még meg nem született gyermekük életét, ha a várandósság alatt tovább folytatják a dohányzást.

A Nottingham Egyetem szakértői azt is bebizonyították, hogy ha a nők felhagynak a dohányzással a terhesség előtt vagy akár alatta is, jelentősen csökkenthetik ezeket a kockázatokat. A preeclampsia és a dohányzás közötti kapcsolatot kutató vizsgálatot a Genetics of Pre-Eclampsia Consortium (GOPEC) végezte, és a Brit Szív Alapítvány támogatta. Eredményeikről a Hypertension című lap számolt be.

A preeclampsia és az eclampsia (terhességi rángógörcs, mely preeclampsiát követően alakulhat ki) a terhesség alatti halálozás második leggyakoribb oka az országban, és összesen 70 000 terhes nő halálát okozza világszerte. 2005-ben 742 csecsemő hunyt el a terhességi magasvérnyomás következtében Angliában és Walesben. Ennek tízszerese a koraszülöttek száma ugyanezen okból.

"Emelik a rövid távú légzési problémák, potenciális agyi károsodás és hosszú távú szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát. A halálozások csupán a jéghegy csúcsát jelentik a kórházak, és aggódást az anyák, gyermekek és családjaik számára.”- közölte Dr. Fiona Broughton Pipkin, a perinatális élettani professzor a Humán Fejlődéstani Intézet szülészet-nőgyógyászati osztályán.

Broughton Pipkin professzor egy többközpontú kohort felmérést végzett 1001 fehérbőrű nyugat-európai nő részvételével, akiknek közepes vagy súlyos preeclampsiájuk volt. A kutatás során azt találták, hogy ezen csoport dohányosai között nagyobb valószínűséggel születik koraszülött (34 hét előtt), sokkal alacsonyabb a születési testtömeg, vagy egyéb rendellenességgel jönnek napvilágra gyermekeik, a nem dohányzó várandós nőkhöz képest. A dohányzóknál ötször nagyobb valószínűséggel alakul ki eclampsia.

A megvizsgált 1001 nő közül a dohányzók:

- 34,8 százaléka 34 terhességi hét előtt szült – a már leszokottak 26,8 százalékához és a nem dohányzók 21,3 százalékához képest. 

- 46,1 százalékánál alacsony születési testtömegű gyermeke született – a már leszokottak 37,5 és a nem dohányzók 27,9 százalékához képest. 

- 65,5 százalékánál gyermekük születési rendellenességgel született – a leszokottak 60, és a nem dohányzók 50,4 százalékához képest.

"Az ilyen kutatások hozzájárulhatnak a különböző életvitelbeli döntések szívre és keringésre gyakorolt hatásainak megértéséhez. A dohányzás egyértelműen káros mind az anyára, mind a gyermekre nézve, és támogatnunk kell az anyákat abban, hogy a várandósság minden stádiumában le tudjanak szokni a dohányzásról.”- közölte Ellen Mason, a Brit Szív Alapítvány kardiológiai ápolónője.

„Noha egy korábbi kutatás azt vetette fel, hogy a dohányzásnak nincs annyi káros hatása a még meg nem született gyermekre, mint ahogy azt általában hisszük, a GOPEC ellenérvei szerint a dohányzás tovább ronthat egy eleve rossz helyzetet, a preeclampsia esetében. A dohányzás abbahagyása azonban csökkenti a károsodást.”- közölte Broughton Pipkin professzor. „A terhes nőket minél aktívabban kell támogatni dohányzásról való leszokásukban, és ez az új kutatás még több indokot ad erre.”

A terhesség alatti dohányzás világegészségügyi probléma. A várandós nők 30 százaléka dohányzik és a kutatók szerint ez szignifikáns egészségügyi problémát jelent a meg nem született gyermeknél.

A dohányzás évente kb. 4000 magzat haláláért felelős, és koraszülést, alacsony születési súlyt, bölcsőhalált és asthmát okozhat. Ezen kívül összefüggésbe hozható a gyermekkori figyelemzavarral és tanulási problémákkal is.

Az Egyetem egy másik kutatása során 1050 várandós nőt vizsgáltak meg, ahol a nikotin tapaszok használatának hatását kutatták terhesség alatt az ilyen klinikai tesztelések létező legkiterjedtebb formájával.

Az 1,3 millió angol font (kb. 450 millió forint) költségű felmérés megvizsgálja a nikotin helyettesítő terápia (NRT) biztonságosságát, hatékonyságát és költséghatékonyságát a olyan várandós anyák esetében, akik fel akarnak hagyni a dohányzással. Ezen kívül tanulmányozni fogják a gyermek viselkedésére és fejlődésére gyakorolt hatásokat is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.