A fiatalok manapság félnek a randizástól?

A kötődés nélküli szex: egyre gyakoribb jelenség!

Az úgynevezett szexbarátságok manapság divatosabbak, mint valaha. Ezek hasonló elven működnek, mint az egy éjszakás kalandok, csak ezek hosszabb távú, elköteleződés nélküli kapcsolatok.

2010.09.06 10:00lifenetwork.hu

Előnyök:

A szexbarátság látszólag kényelmes félmegoldás mindkét félnek: a férfiaknak "könnyen jött szex", a nőknek pedig "esetleges jövőbeni elköteleződés".

A férfiak részéről: rendszeres szexhez jutnak, miközben nem kell sok energiát befektetniük a kapcsolatba.

A nőknek: van, aki a figyelmet keresi, mások pedig csak szexuális szükségleteiket szeretnék kielégíteni.

Érzelmek

Persze a szexbarátság nyitott, ha megjelennek a komolyabb érzelmek, és csak egyik részről, akkor valószínűleg szétválnak az útjaik, ha mindkét részről, akkor akár még házasság is lehet belőle. De eredetileg nem ennek indul, nem ez a célja, amivel már a kapcsolat kezdetekor mindkét fél tisztában van.

Egyes vélemények szerint a fiatalokat elbizonytalanítja a hagyományos randizás, mert megijeszti őket az ezzel járó nyomás.

Általában igaz, hogy a szexbarátság nem azért népszerű manapság, mert a fiatalok félnének a hagyományos randitól.

A hagyományos randitól való elzárkózás azért lehet, mert megváltozott a világ. A régi randi szigorú forgatókönyv szerint zajlott, nincs már gardedám, szabad az élet, a keretek kitágultak, megértőbb lett az ember, a szexuális kalandozás már nem számít szégyenteljes viselkedésnek.

Viszont az emberek féltik a magánéletüket, ami nem elítélhető, hiszen miért ne féltenék."

Szabályok nélkül nem megy

Szabályok:

A szexbarátságban vannak szabályok, lássuk mik ezek:

- a felek nem tartoznak egymásnak sem elszámolással
- nem tartoznak sem hűséggel, sem szabadidővel
- míg együtt vannak, természetesen megpróbálják kielégíteni egymás vágyait - nincs helye a taktikázásnak
- a kapcsolat lényege az őszinteség, a lazaság, a gond nélküli együttlét

Előnyei:

- szabadság
- felelősségvállalás mellőzése
- nem kell elszámolni a szabadidővel
- előnyök kiélvezése
- programok, mintha barátok lennének, csak még ezek felett szexelnek
- stresszmentesség

Hátrányai:

- soha nem lehet tudni, hogy milyen következményekkel jár az, ha a barátok átlépnek egy határt
- a szex megjelenésével megváltozhat minden

Lehet, hogy a végén a felek elveszítenek egy jóbarátot, ezért érdemes mindenkinek megfontolni, hogy mit nyerhet/veszíthet egy ilyen kapcsolattal, illetve nagyfokú önismerettel kell rendelkezni: távol tudja-e tartani magát érzelmileg akkor is a másiktól, ha fizikailag közel engedte magához.

Az egyéjszakás kalandokba bonyolódó lányokat általában elítéli a társadalom, míg a szexbarátság esetén ez nincs így. Azonban a lányok nem feltétlenül büszkék erre a kapcsolatra.

A nők kötődésre vágynak, a szexbarátság ezzel szemben azt is jelezheti, hogy nem alkalmasak barátnőnek. Gyakran érzik úgy, hogy kihasználják őket, még akkor is, ha az elején ők maguk szerettek volna egy a laza kapcsolatot.

Érdekes módon a nők mellett a férfiak is gyakran csalódnak vagy érzik zavarban, illetve kihasználva magukat.

Szexbarátságban általában a húszas éveikben járó szinglik élnek, az idősebbekre ez már nem jellemző. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az emberek annyira megváltoztak, hogy már nem akarnak hosszabb távra, akár egy életre elköteleződni.

Mivel a házasság időpontja egyre későbbre tolódik, a szexbarátságok segítenek kitölteni azt az időszakot, amíg az illető érzelmileg és anyagilag eljut odáig, hogy képes elkötelezni magát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.