Kisimultak, mégse lettek jobban

Fejfájás ellen forgalmazta a Botoxot

Az egyik legismertebb ránctalanító készítmény, a Botox gyártója 600 millió dollár kifizetésében állapodott meg a hatóságokkal, miután bebizonyosodott, hogy azt egyebek mellett fejfájás elleni szerként forgalmazta az orvosok körében - adták hírül csütörtökön az amerikai lapok.

2010.09.02 16:55MTI

A szert gyártó Allergan és az amerikai igazságügyi minisztérium - egy több mint két éven át tartó vizsgálat után - megállapodott abban, hogy a cég csütörtökön a bíróságon elismeri a vétséget, vagyis hogy a szernek a hatóságilag jóváhagyottól eltérő alkalmazására ösztönözte az orvosokat. A többi között fejfájás és egyéb fájdalmak, újszülöttkori agysérülés és egyes központi idegrendszeri rendellenességek ellen.

A vád szerint az Allergan orvostovábbképzést tartott a szer nem előírásszerű alkalmazásáról és fizetett is nekik ezért.

A cég 2000 és 2005 között "legfőbb célként a Botox eladásának maximálását tűzte ki" - állította az ügyész. A védelem ugyanakkor azt állította, hogy a vállalatnak joga van arra, hogy felkészítse az orvosokat a gyógyszerek még nem engedélyezett alkalmazására is.

Douglas S. Ingram, az Allergan vezérigazgató-helyettese úgy nyilatkozott, hogy a rendezés a lehető legjobban szolgálja a cég részvényeseinek érdekét, mert elsimítja a nyomozás által felvetett összes problémát. Az Allergan 600 milliója a 10 legmagasabb összeg közé tartozik, amit gyógyszergyártó cég valaha is fizetett az amerikai egészségügyi minisztériummal. Az először 1989-ben ránckisimító szerként piacra dobott Botox fő hatóanyaga, a botulinum toxin nevű idegméreg, amely nagy mennyiségben a botulizmus (ritkán használt magyar nevén: a kolbászkór) nevű bénulásos betegség okozója. A készítmény ugyanakkor hatékonynak bizonyult a nyaki görcs, a szemizom-rendellenességek és a túlzott hónalji izzadás kezelésében. Tavaly megállapítást nyert, hogy a Botox alkalmazható ízületi fájdalom ellen is.

Az Allergan tárgyalásokat folytat az egészségügyi hatóságokkal a szer a gyermeki ideg- és izommegbetegedések elleni felhasználásának engedélyezéséről.

Az Amerikai Neurológiai Akadémia az idén állásfoglalást tett közzé, amely szerint a Botoxnal az újszülöttkori agysérülés elleni alkalmazása "hatékony és általában biztonságos". A Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) ugyanakkor nem adta áldását az effajta kezelésekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.