Reszveratrol, az öregedés réme

Együnk szőlőt, igyunk bort és elviselhetőbb lesz az öregkor!

A szőlő héjában, a vörösborban és sok gyümölcsben megtalálható reszveratrol késlelteti az öregedés folyamatát. Amerikai kutatók szerint a hatóanyag olyan géneket befolyásol kedvezően, melyek a kor előrehaladásával kapcsolatosak.

2010.08.17 09:51MTI

Husam Ghanim és munkatársai szerint a növénykivonat lassítja különböző férgek, valamint a gyümölcslégy és az élesztőgomba öregedését, aminek az a magyarázata, hogy arra a génre van hatással, amely az életkilátásokat növeli. Ez az anyag feltehetően az emberi szervezetre is hasonló hatást gyakorol.

A legtöbb ember halálát a szív- és érrendszeri betegségek okozzák: a szívinfarktus, a szívelégtelenség vagy az agyi katasztrófa. A XIX. században Rudolf Virchow német tudós leírta, hogy az érelmeszesedés, amely az előző betegségek alapja, különös, lassú gyulladásos folyamat.

Ghanim és munkacsoportja úgy találta, hogy a reszveratrol ezt a különös, lassú gyulladást képes csökkenteni, és ezzel gátolja a végzetes szív- és éreltérések kifejlődését. A kutatók 20 egészséges önkéntest vettek be vizsgálatukba. Véletlenszerű besorolás alapján a vizsgálati alanyokat két csoportba osztották. Az egyik csoport tagjai naponta 40 miligram reszveratrolt szedtek, a másik csoportba tartozók pedig ugyanolyan külsejű tablettát, melyben hatóanyag nem volt. Sem a vizsgálati alanyok, sem a vizsgálók nem tudták, ki szedi a hatóanyagot és ki kap placebót. A vizsgálat hat hétig tartott. A vizsgálati alanyokat a megfigyelés kezdete előtt, majd egy-, három és hat hét múlva igen részletesen kivizsgálták.

A laboratóriumi eredmények egyértelműen bizonyították, hogy akik reszveratrolkezelésben részesülők vérében a gyulladásos folyamatot jelző nekrózisfaktor lényegesen kisebb mennyiségben jelent meg, mint a hatástalan tablettát szedők szervezetében.

A laboratóriumi leletek tanúsága szerint a cukorbetegség indulására jellemző eltérések is kisebb mértékben fordultak elő a reszveratrollal kezeltekben, mint a másik csoport tagjaiban. A munkacsoport szerint a hatóanyag azokat a szabadgyököket gátolta, melyek az oxigén hatására a "rossz" LDL koleszterin érfalba történő lerakódását hozzák létre. A Buffalói Egyetem kutatóinak tanulmányát a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism szakfolyóirat közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.