Ne igyunk többet napi 2-3 csészénél

Fekete fehéren: a tejeskávé is lassítja az öregedést

Nem befolyásolja az antioxidánsok felszívódásának hatékonyságát a kávéhoz adott tej - bizonyították be a Nestlé kutatóközpontjának tudósai.

2010.02.23 10:28ma.hu

A mértékkel fogyasztott kávé pozitív élettani hatását számos korábbi kutatási eredmény támasztotta alá, arról azonban, hogy a hatás mennyiben változik, ha a kávét tejjel, cukorral vagy krémesítőkkel fogyasztjuk, eddig kevés információnk volt. A jó hír tehát: mindegy, hogy a kávét tejjel vagy anélkül isszuk, szervezetünk a kávéban megtalálható antioxidánsok természetes sejtvédő hatását mindkét esetben élvezni fogja.
 
A kávé hatására nem csak "felpezsdül" az emberi agy, hanem még antioxidánsok is jutnak a szervezetbe. Az antioxidánsok az anyagcsere során természetesen és a kedvezőtlen környezeti tényezők (pl. dohányzás, helytelen táplálkozás) következtében keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet. A szabad gyökök nagy szerepet játszanak a sejtek öregedési folyamataiban, és egyes betegségek, mint például az érelmeszesedés, a szívinfarktus, valamint bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásában.

A Nestlé svájci kutatóközpontjában három különböző kávézási szokással rendelkező csoportot vizsgáltak. Az egyik csoport 10 százalékos zsírtartalmú tejjel, a másik cukorral, a harmadik növényi eredetű krémezővel ízesített instant kávét fogyasztott. Az eredmények a tejes és az édes kávékülönlegességek híveinek sem okoznak csalódást: bebizonyosodott ugyanis, hogy a tej, a cukor és a krémező hozzáadása sem rontja az antioxidánsok felszívódásának hatékonyságát. 

"A hazai fogyasztói szokásokat kutatva kiderült, hogy minél rövidebb ideje iszik valaki kávét, annál több tejet tesz a feketéjébe. Úgy tűnik, az ötödik év a vízválasztó: azok közül, akik ennél rövidebb ideje feketéznek, minden harmadik ember tejjel issza a kávéját. Bátran fogyaszthatják tehát ők is a tejes kedvenceket, vagy akár a szemes, illetve instant kávék tejjel, esetleg krémporral kombinált változatát. Persze, mint mindent, ezt is mértékkel: a táplálkozástudományi szakemberek legfeljebb napi 2-3 csésze kávé elfogyasztását javasolják." - mondta Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé Hungária dietetikusa. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.