Ne igyunk többet napi 2-3 csészénél
Fekete fehéren: a tejeskávé is lassítja az öregedést
Nem befolyásolja az antioxidánsok felszívódásának hatékonyságát a kávéhoz adott tej - bizonyították be a Nestlé kutatóközpontjának tudósai.
2010.02.23 10:28ma.huA mértékkel fogyasztott kávé pozitív élettani hatását számos korábbi kutatási eredmény támasztotta alá, arról azonban, hogy a hatás mennyiben változik, ha a kávét tejjel, cukorral vagy krémesítőkkel fogyasztjuk, eddig kevés információnk volt. A jó hír tehát: mindegy, hogy a kávét tejjel vagy anélkül isszuk, szervezetünk a kávéban megtalálható antioxidánsok természetes sejtvédő hatását mindkét esetben élvezni fogja.
A kávé hatására nem csak "felpezsdül" az emberi agy, hanem még antioxidánsok is jutnak a szervezetbe. Az antioxidánsok az anyagcsere során természetesen és a kedvezőtlen környezeti tényezők (pl. dohányzás, helytelen táplálkozás) következtében keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet. A szabad gyökök nagy szerepet játszanak a sejtek öregedési folyamataiban, és egyes betegségek, mint például az érelmeszesedés, a szívinfarktus, valamint bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásában.
A Nestlé svájci kutatóközpontjában három különböző kávézási szokással rendelkező csoportot vizsgáltak. Az egyik csoport 10 százalékos zsírtartalmú tejjel, a másik cukorral, a harmadik növényi eredetű krémezővel ízesített instant kávét fogyasztott. Az eredmények a tejes és az édes kávékülönlegességek híveinek sem okoznak csalódást: bebizonyosodott ugyanis, hogy a tej, a cukor és a krémező hozzáadása sem rontja az antioxidánsok felszívódásának hatékonyságát.
"A hazai fogyasztói szokásokat kutatva kiderült, hogy minél rövidebb ideje iszik valaki kávét, annál több tejet tesz a feketéjébe. Úgy tűnik, az ötödik év a vízválasztó: azok közül, akik ennél rövidebb ideje feketéznek, minden harmadik ember tejjel issza a kávéját. Bátran fogyaszthatják tehát ők is a tejes kedvenceket, vagy akár a szemes, illetve instant kávék tejjel, esetleg krémporral kombinált változatát. Persze, mint mindent, ezt is mértékkel: a táplálkozástudományi szakemberek legfeljebb napi 2-3 csésze kávé elfogyasztását javasolják." - mondta Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé Hungária dietetikusa.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 16:10 KIM: a technikumok a legnépszerűbbek nyolcadik osztály után
- 15:02 Magyarország nevezetes fáit bemutató kiállítás nyílik a badacsonyörsi Folly Arborétumban
- 14:00 Nagy Márton: Magyarországnak szüksége van a kínai kapcsolatokra
- 13:30 Cannes - Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap Meryl Streep a fesztivál megnyitóján
- 12:58 Kétnapos koreai kulturális fesztivált rendeznek Budapesten
- 12:10 DK: azonnal le kell állítani az összes akkumulátorgyár építését Magyarországon!
- 11:57 Létrejött Magyarország harmadik UNESCO-tanszéke
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06