Tények és tévhitek

10 dolog, amit a kávéról tudni kell

Presszókávé, tejeskávé, kapucsínó - ahányan vagyunk, annyiféleképpen szeretjük a kávét. Erről az italról még az is sokmindent tud, aki egyébként nem kávézik. Mi az igazság a tények és tévhitek körül?

2010.01.21 08:15medipress.hu

1. A koffein öl – igaz, azonban ehhez gyors egymásutánban kellene 80-100 csészényivel elfogyasztani belőle. Inkább senki ne próbálja ki.

2. A kávé jó hatással lehet ránk – Egy felmérés szerint a legtöbb amerikai kávéjával oldja meg a napi antioxidánsbevitelt, egy-két csésze már elegendő ehhez. Ha nem szereti a kávét, igyon fekete teát, amely a második legnépszerűbb antioxidáns-forrás, ezután következik a banán, a szárazbab és a kukorica.

3. A koffein növeli a női libidót
– patkányok esetében legalábbis ez a helyzet. Embernél ez valószínűleg csak a nem rendszeres kávéivókra vonatkozik.

4. A koffein csillapítja a fájdalmat – Két csésze kávé megivásával csökkenthető az izomláz, derült ki egy vizsgálatból, azonban a résztvevők egyike sem kávézott rendszeresen.

5. A kávé ébren tart éjszaka – épp ezért javasolják, hogy lefekvés előtt 6 órával már ne fogyasszuk.

6. A koffeinmentes kávéban is van koffein – 5-10 csésze koffeinmentes kávé koffeintartalma megfelel 1-2 csésze normál kávénak.

7. A koffeinmentes kávé előállításához vegyszereket használnak – A kávébabot gőzölik, így az oldott koffein a felszínre emelkedik, ahonnan egy szerves oldószer, a metilén-klorid segítségével távolítják el.

8. A koffein nem keserű – a kellemetlen ízért az antioxidánsok felelősek.

9. A pörkölés és a főzés módja teszi a jó kávét
– Pörkölés során a kávébab belsejében található olajok kiszabadulnak, minél több olaj szabadul ki, annál erősebb az íz. A kávéfőzés során minél több ideig érintkezik a víz a kávéval, annál magasabb lesz a koffeintartalom.

10. A kávét kecskék fedezték fel – Egy évezreddel ezelőtt Afrikában egy kecskepásztor vette észre, hogy nyája egész éjjel ébren maradt, miután kávécserjékről legeltek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.