Bab vagy instant?

Milyen az igazi kávé?

Alapvetően a köztudatban elterjedt felfogás szerint a babkávéból főzött italokat hívjuk "igazi" kávénak, a porból készült kávékat pedig inkább a "műkávé" kategóriába soroljuk.

2009.10.20 15:00ma.hu

Pedig az instant kávé is igazi kávé, ugyanúgy babkávéból főzött termék, mégis szinte mindenki azt gondolja, hogy eredendően rosszabb minőségű ital készíthető belőle, vajon miért?

A válasz egyszerű, az emberek instant kávékkal kapcsolatos tapasztalatai alapján méltán számítanak rosszabb minőségű italra, hiszen régebben, de még napjainkban is nagyon rossz minőségű termékekkel lehet találkozni a hazai piacon. A boltok nagy részben kávékeverékből (pótkávé és valódi kávé keveréke), vagy pótkávéból készült alacsony minőségű termékeket forgalmazzák, és általában a nagy vending gépek instant kínálata is kritikán aluli. Kevesen ismerik az instant kávékészítési technológiákat, az egyik ilyen a fagyasztva szárítás.

A fagyasztva szárított eljárással készített instant kávé ötvözi az íz megtartását, és a tökéletes oldódást. A technológia lényege, hogy a nyers kávébabot a kívánt stílusban megpörkölik, majd egy óriási kávéfőzőben igazi eszpresszó koncentrátumot főznek belőle. Folyamatos keverés és habosítás mellett az így kapott kávét -50 °C-on fagyasztják és közben vákuummal vonják ki a nedvességtartalmat belőle. Ezután táblákra vágják, és felőrlik. Ennek eredménye a fagyasztva szárított kávé, amely megőrizte az összes aromáját, viszont a kávé savanykás ízéért és gyomorégésért felelős csersav tartalmát, valamint egyéb kellemetlen összetevőit a megfelelő mértékben kivonták belőle.

A fagyasztva szárítás előnyei a korábbi technológiákkal szemben, hogy megmarad az aroma az íz, a szín és az alapanyag biológiai természete, emellett a tökéletes oldhatóság jellemző rá. Összegezve tehát az instant kávé is igazi kávé, ráadásul még előnyei is lehetnek a babkávéhoz képest.

Az instant kávé azonnal oldódó, könnyen higiénikusan elkészíthető, aromában gazdag, 80-85 fokos víz elegendő az elkészítéséhez, és 1 kg termékből megfelelő minőség használata esetén akár nyolcszor annyi kávé nyerhető, mint a babkávéból ráadásul elkészítése gyors és tiszta nem marad utána kávézacc.

Természetesen a babkávé mellett is szólnak érvek, például kívánt pörkölésű kávé darálásakor és lefőzésekor utánozhatatlan illat szabadul fel, nagyobb választékban kapható, pörkölési mód, kávéfajta, és minőség tekintetében, mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.

Kávégépek szempontjából sokkal olcsóbb és takarékosabb instant kávéval működő gépet üzemeltetni, mint babkávéval, hiszen jóval alacsonyabb az áramfelvétele, kisebb a meghibásodási lehetősége, alacsonyabb hőfokon dolgozik így jóval magasabb az élettartama és nem kell annyi kávét vásárolni hozzá.

Általánosságban bab és instant kávék esetében mindenképpen figyelembe kell venni azt is, hogy mint minden termékcsoportnál, minőségben nagyon különböző termékekkel lehet találkozni a piacon.

Ugyanúgy találunk nagyon rossz babkávét, mint instantot, de egy jó minőségű instant kávéból készült ital ugyanolyan jó minőségű, mint a babkávéból főzött hagyományos kávé, hiszen gyakorlatilag szinte ugyanaz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.