Megelőzhető az AIDS kialakulása?

Megtalálták a HIV-vírust blokkoló gént

Kanadai kutatóknak sikerült azonosítaniuk egy olyan gént, amely képes blokkolni a HIV-vírus némely alakját - segítségével távlatilag akár az AIDS kialakulása is megelőzhető.

2008.03.05 06:56MTI

Az Alberta Egyetem kutatói azonosították a TRIM22 elnevezésű gént, amely megállíthatja a HIV-fertőzést: nem engedi a kórokozónak, hogy magáról másolatokat készítsen, azaz replikálódjon - olvasható az Új Kína Hírügynökség angol nyelvű anyagai között. Amikor a kutatók megakadályozták, hogy a humán sejttenyészet sejtjei "bekapcsolják" a szervezet természetes védekezőrendszerét mobilizáló TRIM22-gént, a sejtek képtelenné váltak arra, hogy megvédjék magukat a HIV-vírus ellen.

"Ez azt jelenti, hogy a TRIM22-gén alapvető szerepet játszik az emberi szervezetnek a HIV-fertőzés elleni védekezésében" - hangsúlyozta Stephen Barr, az Alberta Egyetem Orvosi Mikrobiológiai és Immunológiai Intézetének kutatója. Mint kimutatták, a TRIM-csoporthoz tartozó más gének is képesek meggátolni a vírusok "másolatkészítését". A TRIM5 például a HIV-1 replikációjának korai szakaszát, az RhTRIM5a pedig a késői szakaszát akadályozza meg.

A kutatók most azt vizsgálják, hogy hogyan alkalmazhatók ezek a gének olyan emberek gyógyítására, akiknek szervezete képtelen a vírus elleni védekezésre. "Reményeink szerint kutatásaink elvezetnek új gyógyszerek és oltóanyagok kifejlesztéséhez, amelyek révén megállítható az emberről emberre terjedő vírusfertőzés, s ezáltal az AIDS kitörése is" - mondta Stephen Barr.

A kutató ugyanakkor elismerte, hogy erre az eredményre akár több évtizedet is várni kell. A kutatás eredményeit, amelyet az Alberta Egyetem tudósai a Pennsylvania Egyetemmel közösen végeztek, a Public Library of Science Journal of Pathogens című folyóiratban láttak napvilágot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.