Kezelés kontra megelőzés

Mivel érdemes küzdeni az AIDS ellen?

Svájci egészségügyi közgazdászok kutatása szerint azért nem hatékony az AIDS elleni küzdelem Afrikában, mert a szűkös egészségügyi keretet gyógyítás helyett inkább a megelőzésre kéne fordítani.

2008.02.18 15:35medipress.hu

Az AIDS Afrikában egyike a legnagyobb egészségügyi problémáknak. 26 millióan fertőzöttek, csak 2005-ben 2,4 millióan haltak meg a betegségben. Az AIDS elleni küzdelemre szánt nemzetközi segélyek összege messze nem elég ahhoz, hogy a betegséget leküzdjék. Mivel az eszközök korlátozottak, különösen fontos, hogy a prioritásokat helyesen válasszák meg. Nagy kérdés, hogy a pénzt inkább a már megbetegedett emberek kezelésére fordítsák-e vagy a prevencióra, azaz az új fertőzések megakadályozására.

Különböző egészséggazdasági kiértékelések vizsgálták Afrikában a prevenció és az AIDS kezelés költséghatékonyságát, melyeket most svájci kutatók összegeztek. Kiderült: az AIDS kezelése nemcsak 750 százalékkal drágább, mint a prevenció, hanem kereken tízszer kevesebb emberi életév menthető meg vele. A megelőzés az afrikai országokban közel nyolcvanszor hatékonyabb, ám ennek ellenére ma a pénzek több mint 80 százalékát a már megbetegedettek kezelésére fordítják és csak egy kis százalékot a prevencióra.

A jelenleg rendelkezésre álló összegekből nem lehet egyidejűleg átfogó prevenciót és kezeléseket végezni. Így ha a már megbetegedetteket kezelik, számításba kell venni, hogy túl kevés pénz marad prevencióra. Ennek következménye pedig a közgazdászok szerint az, hogy még több ember fertőződik meg – szükségtelenül – ami további magas kezelési költségeket okoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.