Női donortól származnak - de működnek!

Jól van a kettős kézátültetésen átesett lengyel férfi

Jól van az a fiatal lengyel katona, akin a hónap elején kettős kéztranszplantációt hajtottak végre - közölte szerdán a műtétben közreműködő egyik orvos.

2010.06.23 18:06MTI

Ahmed Elsaftawy tagja volt a műtéti csapatnak, melyben öt orvos, két aneszteziológus és 13 asszisztens vett részt. A 17 órás beavatkozást még június 5-én végezték el a 34 éves férfin a Lengyelország délnyugati részén fekvő Trzebnica kórházában. Elsaftawy elmondta, a kettős kézátültetés az első volt Lengyelországban, és a harmadik Európában.

A nyilatkozó orvos szerint a műtét legnehezebb része az erek összeköttetésének megteremtése volt, majd a donor és a befogadó bőrének összekapcsolása.

A páciens mindkét kezén képes mozgatni ujjait, amelyek egy női donortól származnak. Megkezdődött a férfi rehabilitációja is, melynek célja, hogy képes legyen megfelelően irányítani kezeit.

A meg nem nevezett katona egy három évvel ezelőtti gyakorlat során, robbanás következtében veszítette el kezeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.