A véradók vilánapja

Az életet adó donorokat ünnepeljük

A vér semmivel sem helyettesíthető, ezért különösen fontos, hogy mindig legyenek donorok. Őket ünnepeljük ma, a Véradók Világnapján.

2010.06.14 12:00heol.hu

Vért adni többféle úton-módon lehet, bárki jelentkezhet a véradó-állomásokon, de különböző rendezvényekre és a megye községeibe is kitelepülnek a Magyar Vöröskereszt, illetve az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai, akik iskolai és munkahelyi véradásokat is szerveznek.

– A jó véradói aktivitású községekbe évente háromszor is elmegyünk, és az intézmények közül is vannak olyanok, amelyeknek kimagaslóan jó a hozzáállásuk a véradó-mozgalomhoz. Ilyen a hatvani Bosch és a visontai Mátrai Erőmű
– tájékoztat Gortva József, a Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezetének igazgatója.Egy éven belül a nőknek háromszor, a férfiaknak négyszer lehet vért adni.

Heves megyében van mire büszkének lennünk donorszempontból is. – Az ifjúság véradásra nevelésében az átlagosnál magasabb színvonalú nálunk a munka – folytatja Gortva József. – A mai országos pécsi véradó-ünnepségen díjat kap a hevesi Hevesi József Tagiskola. A diákjai már másodszor nyerték meg a vöröskeresztes bázisiskolák közötti véradóversenyt általános iskola kategóriában. A felnőttek is aktívak a véradásban megyeszerte. Az ezer fő alatti intézmények kategóriájában az Egri Hittudományi Főiskola érte el az első helyezést a véradóversenyen, az 1–5 ezer fősökét pedig a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola nyerte meg. A szép sikerek ellenére sem szabad elfeledkezni arról, hogy donorokra újra és újra szükség van.

– Időjárás függvénye is, hogy tudunk-e kiszállásos véradásokat tartani, hiszen sátorban, árammal dolgozunk, ami esőben veszélyes
– mondja Bíróné Simon Tünde véradásszervező. – Nyáron egyébként is nehezebb véradókat toborozni, a céges véradásokat is tavasszal és ősszel tartjuk. A munkáltatók különbözőképpen fogadnak bennünket, sajnos van, ahová be sem engednek, de olyan cégek is akadnak, ahová még hívnak is bennünket véradást tartani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.