Ha még hat órát sem töltünk ágyban...

Ne játszadozzunk: gyilkol a kevés alvás!

Brit és olasz tudósok megállapították: ha rendszeresen 6 óránál kevesebbet alszunk éjjelente, az közelebb hozza a halálunk időpontját.

2010.05.30 09:55medipress.hu

Brit és olasz tudósok megállapították, hogy ha rendszeresen 6 óránál kevesebbet alszunk, akkor megnő az esélyünk arra, hogy idő előtt eltávozzunk e földi létből.

Ugyanezzel a cseppet sem rózsás kilátással kecsegtet az is, ha úgy döntünk, hogy 9 óránál is tovább húzzuk a lóbőrt, állítják a Warwick Egyetem és a Federico II Egyetem tudósai.

A Sleep című szaklapban jelent meg az 1,3 millió európai, ázsiai és amerikai ember adatait feldolgozó, 25 éves távlatot átfogó tanulmány, melynek vezető szerzője Francesco Cappuccio prosfesszor, a Warwick Egyetem Alvás-. Egészség- és Társadalomtudományi munkacsoportjának vezetője.

A szakértő így nyilatkozott a Guardian című mértékadó brit lapnak: "Folyamatosan 6 és nyolc óra közötti időtartamú alvás a legoptimálisabb az egészségünk szempontjából."

A szerzők megemlítik azt is, hogy munkájuk igazolja azokat a korábbi tudományos eredményeket, amelyek szerint a rövid alvásidő cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz, elhízáshoz és szívproblémákhoz vezet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.