A koffein és alkohol álmatlanságot okoz

Nem segíti az elalvást a meleg tej?

Mind az elfogyasztott ételek, mind az italok meggátolhatják a nyugodt éjszakai pihenést. A két fő bűnös a koffein és az alkohol.

2010.03.06 16:35medipress.hu

A koffein már kis dózisban is gátolja az alvást elősegítő neurotranszmitterek (idegsejtek közötti ingerületátvivő anyagok) termelődését. Ha valaki nem tud aludni, próbálja elhagyni a kávét és a koffeintartalmú italokat, még reggel is. A koffein nemcsak a kávéban található meg, de tartalmazza a kóla és más üdítőitalok, továbbá a tea, a csokoládé és egyes gyógyszerek is.

A koffeinmentes kávé is tartalmaz egy kevés koffeint. A koffein igen erőteljes serkentőszer, felezési ideje akár 7 óra is lehet. Néhány embernél azonban lebomlása sokkal hosszabb ideig tarthat, különösen a fogamzásgátló tablettát vagy más gyógyszereket szedőknél, a májbetegeknél vagy az időseknél.

Az alkohol először álmosító hatású, azonban amikor a szervezet elkezdi lebontani, az álom felületes lesz és gyakran felébredünk. Az alkohol a GABA receptorokon hat, gátolja az agy oxigénérzékelőinek működését, ezzel rontja az oxigénellátást és súlyosabbá teszi az olyan alvási rendellenességeket, mint például az alvási apnoé. A lefekvés előtti rendszeres alkoholfogyasztás azonban csökkenti az álmosító hatást, miközben az alkohol alvászavart okozó hatásai fennmaradnak vagy súlyosbodnak.

A dohányban található hatóanyagok szintén stimulánsként viselkednek és gátolják az alvást elősegítő neurotranszmitterek termelődését.

Számos gyógyszer, például egyes allergia elleni szerek, vízhajtók, antipszichotikumok, antidepresszánsok, nyákoldók, asztmagyógyszerek és vérnyomáscsökkentők szintén álmatlanságot okozhatnak. Ha valaki olyan gyógyszert szed, amely megzavarja álmát, beszéljen orvosával egy esetleges alternatív kezelési módszerről.

Egyes ételek ételreakciókat vagy túlérzékenységet okozhatnak, amelyek alvási ciklusunkat is befolyásolhatják. A lefekvés előtt elfogyasztott finomított liszt és cukor megemeli a vércukorszintet és túlterheli a hormonális szabályozásban résztvevő szerveket. Ez a hormonális hullámvasút hatással van az alvási ritmusra is, mivel a hormonszintek változásának hatására furcsa időpontokban ébredhetünk fel.

A lefekvés előtt 4 órával elfogyasztott túl sok folyadék is hatással lehet éjszakai pihenésünkre, próbáljunk meg kevesebbet inni elalvás előtt. A koffein, az alkohol, a finomított liszt és cukor, továbbá a legfőbb ételallergének, a glutén és a tej elhagyása nagy lépést jelenthet a nyugodt éjszakai álom felé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.