8 párkapcsolati szabály

Írott és íratlan törvények a kiegyensúlyozott boldogsághoz

A legtöbb szabály, amely meghatározza két ember közeledésének koreográfiáját, íratlan, de nem kimondatlan. Gyakorta hivatkozunk közhelyekre, a helyett, hogy néha átgondolnánk létjogosultságát mai gyorsan fejlődő világunkban.

2010.05.19 08:09Sárosdi Ádám, ma.hu

Első  újragondolandó szabály: tényleg meg kéne várnod, amíg a pasi hív fel? Ha teljesen biztos vagy benne, hogy aktuális partnered nem éppen egy alig tinédzser zöldfülű, aki azért nem „csörget”, mert nem tudja, hogy ezt kéne csinálnia, akkor vedd kezedbe az irányítást, és lovagold meg a vonalat. Lehet, hogy tévedtél, és valójában te vagy neki az első. Ha felhívod, az visszajelzés a férfinak is, főleg, ha kivárásra játszott: te egy bevállalós csaj vagy, jobb, ha ezt már az elején tisztázzátok – például ezzel a hívással.

Első  megfontolandó szabály
: füllents a hétvégi programjaiddal kapcsolatban! Ne add magad oda egykönnyen a barátodnak, barátnődnek. Legyen előtte egy kis játék, evődés – persze csak akkor, ha utána nem egy gyors menettel akarod lezavarni, majd kizárni az életedből. Ha esetleg el tudnál képzelni vele több évet is, akkor ne tárd fel előtte rögtön minden titkodat: még a hétvégédet sem. Mondd magad elfoglaltnak, akinek vannak céljai és tervei – nem csak az életben, hanem a mindennapokban is, például hétvégén –, de ne kamuzz: csúnyán megégetheted a kezed, ha nagyon beleéled magad a dologba, majd kiderül a turpisság.

Első  pasiszabály: felejtsd el a mondvacsinált határidőket! Bár úgy illene, hogy az első randi után három napig hagyd pihenni az élményt, ez nem kőbe vésett tizenegyedik parancsolat, hogy mindenképpen hozzá kéne igazodnod. Ha úgy érzed, hogy neked most lenne szükséged arra, hogy újra a lánnyal lehess, akkor hívd fel máris, és puhatolózd ki, hogy neki van-e kedve hozzá. Hiszen néha túl rövid az élet ahhoz, hogy muszáj-szüneteket tartsunk. Főleg, ha egyébként nem is lenne rá szükségünk.

Első  megjegyezendő szabály: figyelem uraim, jobb tisztában lenni azzal, hogy nem minden nő azért főz, mert élvezi! Bár a legtöbben talán mégis zokszó nélkül tüsténkednek a konyhában férjük kedvéért, feltéve, hogy utána biztosítják feleségüket arról, hogy megint mennyei vacsorát készített. De attól még jobb megjegyezni, hogy nekik is nagyon jól tud esni az, ha nem mindig ők főznek ránk, hanem néha mi is kezünkbe ragadjuk a főzőkanalat. Mondjuk legalább akkor, ha mi, férfiak érkeztünk haza korábban.

Első  modern szabály: jó dolog a lovagiasság, de ha a lány is hozzáad a közös számlához, az is jelzésértékű gesztus tud lenni! Ha összebútorozás első napjaiban nem is az anyagiasságról fognak szólni az együtt eltöltött időszakok, attól még eldöntheti magában a „társbérlő”, hogy hozzáad-e a számlákhoz. Lehetséges, hogy a téma elő se fog kerülni, mert esetleg kényelmetlen a fiúnak pénzt kérni a lánytól például a közösen fogyasztott víz fizetésére. De ha a lány jelzi, hogy beszáll a csekkek fizetésébe, az jó indítása lehet a közös mindennapoknak.

Első  ezeréves szabály: az igazi kapcsolat ott kezdődik, ahol senki nem feszeng, vagy produkálja magát! Hiába mondogatták már ugyanezt a nagyszüleink korában is, mindig vannak fiatalabb nemzedékek, akiknek a szakállas viccek is újdonságként hatnak. Ilyen szakállas tanács az is, hogy ne maradj olyan ember mellett, aki közelében nem tudsz önmagad lenni, és képtelen vagy arra, hogy lazíts egy kicsit.

Első  konfliktuskerülő szabály: osszuk meg a tévézés örömét! Na nem egymással – sokkal inkább egymás között. Ahelyett, hogy a másikra próbálnánk erőltetni azt, amit mi szeretnénk nézni, inkább beszéljük meg, hogy kinek mikor kezdődik az a sorozata, ami nélkül képtelen lenne társasági életet élni a barátnőivel, vagy egy jót dumálni a barátaival, kollégáival.

Első  trükkös szabály: az első randi ne legyen az „első randi”! Ha úgy érezzük, hogy nagyon nyomaszt bennünket, hogy kettesben legyünk életünk (talán) nagy szerelmével, és esetleg nem utolsó szempont az sem, hogy a baráti körünk hogyan viszonyul hozzá, akkor invitáljuk meg őt egy közös délutánra, ahol „hazai terepen” mozoghatunk. Viszont vigyázzunk vele: könnyedén visszájára fordulhat az ötlet, ha esetleg a barátok közül nem mindenkinek szimpatikus a partnerünk. Hiszen nem nekik, hanem nekünk kell, hogy tetsszen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.