A bizalom a legfontosabb

Ne essünk kétségbe ha randizik a gyerek!

Nem könnyű a tini fiú vagy leány nevelése. Rendkívül érzékeny korszak. Ha elengedi a gyeplőt a szülő, pont olyan nagy bajt okozhat, mintha túl szorosra húzná.

2009.12.26 11:16Kiskegyed

Legnehezebb a szerelmi ügyekben „nevelni” őket. A tini ugyanis már nem gyerek, de még nem is felnőtt. Ezért nehéz jól – megfelelő szavakkal, érvekkel – reagálni a randis, szerelmes problémákra. Az alábbi támpontok talán segíthetnek.

Beszélgessenek

Mivel nagyon kényes a téma, gyakran túl későn próbál a szülő szabályokat felállítani. A későbbi nagy bonyodalmakat megelőzheti, ha még az első randi előtt leülnek beszélgetni. Jó, ha lánya például tisztában van azzal: egyáltalán nem igaz, hogy minden osztálytársa „csinálja”! Még a statisztikák szerint is csak a lányok egyharmada él aktív szexuális életet 16 éves kor körül. Egyáltalán nem szégyen tehát, ha 15 évesen még szűz.

Ismerje meg
Ambicionálja, hogy a barátját vagy barátnőjét vigye fel bemutatni. Legyen kedves velük, sose tegyen fel tolakodó kérdéseket. Attól pedig végképp tartózkodjon, hogy partnere előtt ossza ki gyermekét (esetleg épp a rossz partnerválasztás miatt).

Legyen elérhető

Ha a gyerek randira megy, mindenképpen legyen elérhető. Még fontosabb, hogy ha bármi baj történne, fel tudja hívni a szüleit. Tehát: legyen bekapcsolva a mobil, és legyen telefonközelben. Figyeljen a netes kapcsolatokra Nincs értelme tiltani a chatelést, mert úgysem lehet elkerülni. Különösen egy mai tininek nem. Állítson fel viszont szigorú szabályokat, és magyarázza is meg, miért a tilalomfák.
-Csak olyan chatszobába „menjen”, ahol van moderátor. Így kisebb az esélye, hogy inzultálják.
-Soha senkinek ne adja ki személyes adatait a chatvonalon.
-Ha egy online ismerőssel mégis találkozni akar, mindig vigyen magával valakit (egy barátot, barátnőt például).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.