Kevés a felvilágosító jellegű tanácsadás

A szexuális tartalmú műsorokat néző tinik esnek inkább teherbe?

Azok a tinédzserek, akik szexuális tartalmú televíziós műsorokat néznek, kétszer olyan gyakran esnek teherbe a rákövetkező három évben, mint azok, akik nem néznek ilyen jellegű filmeket - állítja a RAND Társaság új tanulmánya.

2008.11.09 09:50medipress.hu

A Paediatrics novemberi számában megjelenő tanulmány az első, mely összefüggésbe hozta a szexuális tartalmú filmeket azzal, hogy az azokat megtekintő lányok teherbe esnek, a fiúk pedig teherbe ejtik partnerüket.

"A fiatalok jelentős mennyiségű információhoz jutnak a szexszel kapcsolatban a televízióból, a műsorok azonban nem térnek ki a kockázatokra és a felelősségvállalásra.” – mondta Anita Chandra, a cikk szerzője, a Rand nonprofit kutatószervezet viselkedéstudósa.

„Az eredmények azt sejtetik, hogy a televízió valószínűleg fontos szerepet játszik az Egyesült Államokban nagy számban előforduló tiniterhességek létrejöttében.”

A Rand Egészség kutatói szerint a televízió szexről szóló adásai összefügghetnek a tinédzserek terhességével, mivel azt a látszatot keltik, hogy kicsi az esélye a teherbe esésnek fogamzásgátlás nélkül, így gyakrabban létesítenek intim kapcsolatot.

A megjelenített szex legyen valósághű

"Az elmúlt években megkétszereződött a televízióban megjelenő szexuális tartalmak gyakorisága, de viszonylag kevés a felvilágosító jellegű tanácsadás." - mondta Chandra. "Bár történtek lépések az ügyben, a tinédzserek még mindig nagyon kevés információhoz jutnak a védekezés nélküli aktus következményeiről."

Elmondása szerint az eredmények burkolt célzást hordoznak a műsorközvetítők, szülők és egészségügyi dolgozók számára.

A műsorközvetítőket bátorítani kellene arra, hogy sokkal inkább a valóságnak megfelelően jelenítsék meg a szexet, továbbá hogy utaljanak az olyan következményekre, mint a nemkívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségek.

A szülőknek fontolóra kellene venniük, hogy megtiltsák bizonyos adások megtekintését gyermekeik számára, esetleg együtt nézzék meg az ilyen jellegű filmeket, hogy felvilágosíthassák őket.

A gyermekorvosok kérdezzék ki a tizenéveseket a televíziózási szokásaikról, beszéljenek nekik a fogamzásgátlásról és a szexuális aktus esetleges következményeiről.

Az új eredmények a Rand kutatási projektjéből származnak, mely előzetesen kapcsolatba hozta a szexuális tartalmú tévéműsorokat a korai szexuális aktivitással.

Hogy készült a tanulmány?

A Rand tanulmánya egy nemzeti felmérést vett alapul. 2001-ben kérdeztek ki 2 000 fiatalt, 12-17 év közöttieket, a televíziózási szokásaikról és szexuális életükről. 2004-ben ismételt felmérésen vettek részt.

A legutolsó elemzés kb. 700 résztvevővel zajlott, akik a harmadik felmérés idején már éltek nemi életet. A televíziózási szokásokat kombinálták a televíziós programok külön elemzésével, hogy meghatározhassák, milyen gyakran és milyen fajta szexuális tartalommal találkoztak a televíziózás közben.

Huszonhárom, tinédzserek körében népszerű műsort vizsgáltak meg, melyek széles körben elérhetők és elég jelentős a szexuális tartalmuk (akár képileg, akár szövegben). Ezek közt található dráma, vígjáték, valóságshow és animációs film.

A Rand kutatói számos más tényezőre is bukkantak a tévénézés mellett, mely nagy hatással lehet arra, hogy a fiatalok teherbe esnek-e. A teljes családban élők esélye kisebb az idő előtti terhességre.

A lányok, az afro-amerikaiak és a viselkedészavaros gyerekek esetében a kockázat nagyobb. Akik fiatalon akarnak szülni, szintén hamarabb teherbe eshetnek.

Az újságok, az Internet és a „balesetek” is felelősek lehetnek

Chandra szerint a jövőbeni kutatásoknak meg kellene figyelniük azt, hogy a fogamzásgátlás nem megfelelő használata segíthet-e megmagyarázni a terhesség és a televízióban látott szex kapcsolatát.

„A televízió a tinédzserek médiahasználatának csak egy részét teszi ki, mely befolyásolja a viselkedésüket. Meg kell vizsgálnunk az újságok, az Internet és a zene szerepét is.” – mondta Chandra.

Habár 1991 óta erőteljesen visszaesett a tinédzser terhességek száma az Egyesült Államokban, az iparosodott országok mezőnyét még mindig vezetik.

Minden évben közel egymillió fiatal lány esik teherbe, a legtöbben akaratuk ellenére. A kutatás kimutatta azt is, hogy közülük többen szakítják meg tanulmányaikat, támogatásra szorulnak és szegénységben élnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.