A tű segíti az energiáramlást

Nem enyhíti a szülési fájdalmakat az akupunktúrás kezelés

Nem enyhíti a szülési fájdalmakat az akupunktúrás kezelés - derítették ki a szakemberek azoknak a régi tanulmányoknak a felülvizsgálatával, amelyek korábban az eljárás hatékonyságát próbálták alátámasztani.

2010.04.28 17:41MTI

Dél-koreai és brit szakemberek tíz olyan klinikai kísérlet adatait vizsgálták meg, amelyek az akupunktúrás kezelés szülési fájdalmakat enyhítő hatásáról számoltak be. A 2038 nő bevonásával készített egykori tanulmányok eredményeinek felülvizsgálata azonban azt mutatta, nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy azok a nők, akik akupunktúrás kezelésben vettek részt, kisebb fájdalmat éreztek a szülésnél, mint azok, akik nem kaptak fájdalomcsillapítót, vagy csak hagyományos érzéstelenítést, placebót, vagy ál-akupunktúrás kezelésben részesültek.

"A vizsgálat szerint az akupunktúrának sem az anyára, sem a gyermekre nincsen semmilyen hatása, és a fájdalommal sem függ össze" - mondta Hjang Szok Li, a szöuli Kjung Hi Egyetem Akupunktúra és Meridián Tudományos Kutatóközpontjának munkatársa. "Ugyanakkor semmilyen meggyőző bizonyítékot nem találtunk arra, hogy az akupunktúrában részesülő nők kisebb fájdalmat éreztek volna a szülésnél, mint a kontrol csoport tagjai" - tette hozzá.

"Az akupunktúra talán csökkenti a másfajta fájdalomcsillapítók használatát, de erre csak kevés bizonyíték van. A jelenlegi eredmények szerint tehát nem kell akupunktúrát alkalmazni a szülési fájdalmak tompítására" -mondta a szakember. Az új tanulmány szerdán jelent meg a BJOG című nemzetközi szülészeti és nőgyógyászati szaklapban. Az alternatív orvoslás egyik legelterjedtebb módszerének tekintett akupunktúrát már mintegy 2600 éve használják fájdalom csillapításra Kínában. Az eljárás arra az elméletre épül, hogy a test bizonyos pontjaiba tűket szúrnak, hogy ezzel segítsék az energia áramlását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.