Megfejtették az ősi gyógymód titkát?

Nem a technika, hanem a tű lehet az akupunktúra titka

Akupunktúrával megelőzhető a fejfájás és a migrén, ám a színlelt kezelések, melyeknél szándékosan helytelenül szúrják be a tűket, csaknem ugyanolyan eredményesek - állítják német kutatók.

2009.01.21 12:35MTI

"A megállapítás felveti, hogy az akupunktúra előnyei az embereknek a technikában való hitéből erednek" - mondta Klaus Linde, a Mücheni Műszaki Egyetem alternatív gyógymódokat kutató munkatársa, a tanulmány vezetője.

Az elemzés, amely több korábban közzétett kutatás eredményeit tekintette át, a Cochrane Review című metaanalíziseket közzétevő szakfolyóiratban jelent meg. "Az akupunktúra klinikai hasznának nagyobb része vélhetően a nem-jellegzetes szúrások hatásának és a placebó jelenségnek tudható be, ami azt jelenti, hogy a jellegzetes szúrási pontok kevésbé fontosak lehetnek, mint amilyennek azt korábban feltételezték" - írja Linde közleményében.

Az akupunktúra és az akupresszúra is a testben futó energiavonalak elméletén alapul. Akupresszúránál ujjbeggyel vagy erre szolgáló golyócskával nyomják a speciális pontokat, míg az akupunktúránál tűket alkalmaznak. Több korábbi tanulmány kimutatta, hogy mindkét kezelés serkentheti egy hormontípus, az endorfinok felszabadulását, melyek csökkentik a stresszt, a fájdalmat és a hányingert.

Linde csoportjával két áttekintő elemzést végzett - melyek 33 tanulmány, bennük 6736 férfi és nő adatait tartalmazták - annak megállapítására, mennyire hatékony a technika a fejfájás és a migrén megelőzésében. Megállapították, hogy a legalább nyolc hétig akupunktúrával kezelt embereknél kevesebbszer jelentkezett fejfájás, mint azoknál, akik csak fájdalomcsillapítót kaptak.

Migrénnél is a tűk nyertek a tablettákkal szemben, ám a színlelt tűkezelések is hatásosak voltak - állítják a kutatók. A nem súlyos fejfájásoknál az akupunktúra alig valamivel volt eredményesebb, mint a tűk véletlenszerű elhelyezése.

"Az orvosoknak meg kell tudniuk, hogy az akupunktúrával összefüggésbe hozható javulás meddig tart, és vajon a kiváló akupunkturisták valóban jobb eredményeket érnek-e el, mint a csak alapképzéssel rendelkezők"
- hangsúlyozta a további vizsgálatok fontosságát Linde.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.