Évente 350-500 ezer nő hal meg szülésben

Egyszerű kézmosással többmillió csecsemőhalál megelőzhető lenne

Az ENSZ millenniumi fejlesztési céljai között azt tűzte ki, hogy az öt éven aluli gyerekek halálozási aránya kétharmaddal, az anyák halálozási aránya háromnegyedével csökkenjen 2015-ig.

2010.04.15 18:30

Új szemléletű egészségügyi ellátás és évi 20 milliárd dollár pótlólagos hozzájárulás nélkül valószínűleg több tucat ország nem fogja teljesíteni az ENSZ millenniumi fejlesztési programjában 2015-re kitűzött célt a gyerekek és az anyák halálozási arányának lényeges csökkenéséről.

A figyelmeztetést a Visszaszámlálás 2015-ig (Countdown to 2015) elnevezésű tudományos lobbicsoport fogalmazta meg legfrissebb tanulmányában, és kiemelte, hogy évente még mindig 350-500 ezer nő hal meg szülésben. Főként Fekete-Afrikában és Dél-Ázsiában lassú a haladás, miközben az újszülöttek, gyerekek és anyák halálozási aránya itt a legmagasabb, becslések szerint az összes haláleset 82 százaléka ebben a két térségben fordul elő.

Szakemberek szerint a problémát nagyon egyszerű megelőzési eljárások ötvözésével kezelni lehetne. A lobbicsoport társelnöke, Zulfikar Bhutta, a pakisztáni Aga Kán Egyetem professzora a kismamákkal és a gyerekekkel való folyamatos törődés, a családtervezés, a szoptatás, a gyakori kézmosás, a szülést levezető szakképzett személyzet és a gyermekkori védőoltások jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Új globális kezdeményezést hívnak életre

Az ENSZ millenniumi fejlesztési céljai között azt tűzte ki, hogy az öt éven aluli gyerekek halálozási aránya kétharmaddal, az anyák halálozási aránya háromnegyedével csökkenjen 2015-ig. Az UNICEF szerint 135 országban a gyermekhalandóság kevesebb mint 40 ezrelék vagy a csökkenés aránya megfelel a tervnek, de 39 országban a haladás nem kielégítő, 18 országban pedig egyáltalán nincs előrelépés vagy rosszabbodik a gyermekhalandóság.

Ha 2011 és 2015 között sikerülne előteremteni a hiányzó évi 20 milliárd dollárt, akár egymillió anya, 4,5 millió újszülött, valamint 6,5 millió egyhónaposnál idősebb és ötévesnél fiatalabb kisgyermek életét lehetne megmenteni - közölte a szervezet.

A tanulmány közvetlenül az előtt látott napvilágot, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár sajtótájékoztatóján várhatóan új globális kezdeményezést jelent be a témakörben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.