Elkapják a ritmust!

A csecsemők már táncos lábbal jönnek a világra

Brit kutatók szerint a csecsemők lábukkal szinte rögtön képesek elkapni a nekik játszott zene tempóját és ritmusát - olvasható a The Daily Telegraph című brit napilap internetes oldalán (www.telegraph.co.uk).

2010.03.16 18:19MTI

Az öt hónapos és kétéves kor közötti gyerekekkel készített felmérés szerint a csecsemők veleszületett képessége, hogy ritmikus mozgással válaszolnak a hallott zenére.

Marcel Zentner, a York Egyetem által készítette kutatás vezetője elmondta: a tanulmány azt bizonyítja, hogy elsősorban a zene ritmusa az, ami mozgásra ösztönzi a csecsemőket, nem pedig az olyan további összetevők, mint például a dallam.

A szakemberek különböző hangokat, köztük klasszikus zenét, ritmikus zajt és emberi beszédet játszottak le a gyerekeknek, majd videóval és háromdimenziós digitális mozgásrögzítő technológiákkal rögzítették mozdulataikat. Egy profi balett-táncosokból álló szakmai zsűri pedig azt elemezte, hogy a mozgásuk mennyire van összhangban a hallottakkal.

"Azt is kiderítettük, hogy minél pontosabban képesek a csecsemők együtt mozogni a zene ritmusával, annál többet mosolyognak" - mondta Zentner. "Azt azonban még nem tudjuk, hogy az embereknél miért alakult ki ez a sajátos hajlam. Az egyik lehetőség az, hogy a természetes szelekció egyik eredménye a zene, vagy pedig egy olyan másik funkció miatt fejlődött ki, amely egybeesik a zene megértésének képességével" - tette hozzá a pszichológus. A tanulmány az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.