Ha trónolni nehéz...

A makacs székrekedés megoldási lehetőségei

A székrekedés rendkívül nagy terhet ró a szervezetre, alapjaiban teszi tönkre a normális életvitelt. Ugyanakkor a becslések szerint minden ötödik felnőtt érintett.

2008.02.26 12:43ideal.hu

A gyomor-bél traktust 100 billió (1014) aprócska élőlény, mikroorganizmus népesíti be, főként baktériumok. Az emésztőcsatornán végighaladva a mikroorganizmusok mennyisége és a különböző fajok aránya nagyon változatos. A szájban nagyon sok baktérium él, a nyelőcsőben már szegényes a bakteriális közösség. A gyomorban található a legkevesebb mikroorganizmus, hiszen a gyomorsav rengeteg baktériumot elpusztít. A vékonybélben a csíraszám ismét nő.

Megbolygatott bélflóra

A vastagbelet rendkívül nagy számban népesítik be a baktériumok. A fajgazdagság a vastagbélben a legnagyobb. Ezeket a mikroorganizmusokat összefoglalóan bélflóraként emlegetik, s egyik ismérvük, hogy életközösséget alkotnak. Oxigénszükségletük szerint a baktériumoknak két nagy csoportja különböztethető meg.
• Az aerobok az állatokhoz és növényekhez hasonlóan oxigént igényelnek létezésükhöz.
• Az anaeroboknak viszont egyenesen méreg az oxigén, hatására elpusztulnak. A bélben e két csoport kiegyensúlyozott aránya az életközösség működésének feltétele. A vastagbélben nagyobb számban fordulnak elő anaerobok, mint aerobok. Emiatt itt lehetőleg oxigénmentes miliőnek kell uralkodnia. A kiegyensúlyozott fajösszetételű bakteriális életközösséget a kórokozó baktériumok megbolygathatják, míg a számunkra hasznos, betegséget nem okozó – fiziológiás – baktériumok közreműködnek az ideális összetétel megőrzésében.

Bélflóránk a létfontosságú baktériumokkal együtt nagyon érzékeny a különböző hatásokkal szemben. Így például erőteljesen reagál az antibiotikumokra, de más gyógyszerekre is. Helytelen táplálkozás vagy fertőzött ételek, továbbá betegségek, stressz és székrekedés szintén megzavarják a harmonikus egyensúlyt. A fontos baktériumok elpusztulnak, ezzel helyet adnak a legkülönbözőbb kórokozóknak. Ezáltal a bélflóra rengeteg hasznos funkciója veszendőbe megy, és más, az emberi szervezet számára káros folyamatok kerülnek túlsúlyba.

• Tudta? Az egészséges bélflóra a vastagbél ürülését kísérő mozgásokért is felelős. A bélflóra zavara krónikus székrekedést okozhat, vagy a már meglevőt súlyosbíthatja.

Szemtől szemben a következményekkel

A székrekedés minden érintett számára kellemetlen. Az állandó teltségérzet és a hozzá társuló felfúvódás vagy görcsös fájdalmak miatt előbb-utóbb sorra kerülnek a hashajtó szerek. Amikor a táplálékpép hosszú ideig tartózkodik a bélben, egyre több bakteriális rothadási termék képződik. Normális esetben ezeket a szervezet gyorsan eltávolítja, székrekedés esetén azonban bent maradnak, s a sejteket terhelik.

Következményei:
• fejfájás
• fokozott fáradtság, levertség
• immungyengeség
• allergiás jelenségek
• bőrelváltozások.

Egészen makacs székrekedésnél a kellemetlen érzeten kívül kőszerű képződmények, bélsárkövek alakulhatnak ki, még jelentős mennyiségű hashajtó bevételét követően is. A bélsárkövek idegen testként terhelik a szervezetet, és gyakran alig lehet őket kitisztítani. Szoruláskor a túl erős préselés különböző szervi károsodásokhoz vezethet: többek között aranyérhez, a bélfal kóros kitüremkedéseihez, bélfali tágulatokhoz (diverticulumok).

Továbbá fennáll a veszélye a friss műtéti hegek felszakadásának is. Az erőteljes préselés különösen nagy veszélyt jelent azokra, akik szív- és keringési betegségekben szenvednek, mert a vérnyomás ilyenkor hirtelen megemelkedhet.

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. Általános teendők szorulás esetén

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.