Kihegyezettebbek a fájdalomra

Az irritábilis bélszindróma az agyban kezdődik

Amerikai kutatók nemrég kiderítették, hogy az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedő nők "kihegyezettebben" érzékelik a fájdalmat.

2008.02.23 11:36ideal.hu

A Kaliforniai Egyetem szakértői kimutatták, hogy az érintettek nem képesek hatékonyan kikapcsolni egy fájdalommodulációs mechanizmust az agyban, és emiatt érzékenyebbek a hasi fájdalmakra. Az irritábilis bélszindróma az USA-ban a lakosság 10-15%-át, Magyarországon nagyjából minden ötödik embert érinthet, akik közül kétszer annyi a nő, mint a férfi. A rendellenes idegi és izomműködés miatt a gyomor és a bélrendszer a normális ingerekre is túl érzékenyen reagál.

A belek mozgása görcsössé válik, túlzottan felgyorsul vagy lelassul, így krónikus hasmenés vagy székrekedés alakul ki, amit puffadás, hányinger, fejfájás, fáradékonyság és hasonlók kísérhetnek. Pszichés tényezők, például szorongás, alvászavar, labilis érzelmi állapot is közrejátszhatnak a kialakulásában, de nemritkán allergiás vagy hormonális eredetű. Jelenleg csak tüneti kezelési módjai ismertek. A kaliforniai kutatócsoport 14 IBS-es és 12 egészséges nőt vizsgált funkcionális mágneses rezonanciavizsgálattal, és megfigyelték, hogyan reagál a páciensek agya az enyhe hasi fájdalomra.

Az egészségeseknél a fájdalom előérzetére kikapcsolódtak az agynak azon területei, amelyek a fájdalommal és az érzelmi izgatottsággal állnak összefüggésben. Az IBS-ben szenvedő nők nem voltak képesek kikapcsolni ezeket a területeket, ezért amikor a fájdalom valóban jelentkezett, az IBS-es nők agya sokkal erősebb fájdalmat észlelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.